naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska prodala dva znamenita brodogradilišta za 82 milijuna eura

Poljska je objavila da je prodala dva od svoja tri povijesna brodogradilišta, koja su odigrala ključnu ulogu u rušenju bivše komunističke vlade da bi se kasnije našla u središtu borbe s EU oko subvencija.  

Vladina agencija za privatizaciju ARP priopćila je da je United International Trust platio ukupno 364 milijuna zlota (82 milijuna eura) za brodogradilišta Gdynia i Szczecin smještena na obali Baltika. 

Varšava je 15. svibnja objavila da je prihvatila ponudu United International Trusta, istaknuvši da je kupac obećao da će nastaviti proizvodnju. 

ARP je to potvrdio u četvrtak, dodavši da kupac također planira provoditi 'ostale oblike gospodarskih aktivnosti' paralelno s gradnjom brodova. 

Gdynia je prodana za više od 270 milijuna zlota a Szczecin za 94 milijuna zlota, dodao je ARP. 

Varšava nije otkrila puno informacija o kupcu, već je samo kazala da je djelovao putem posrednika, Stichting Particulier Fonds Greenrightsa, koji kao i United International Trust ima sjedište u Curacaou, karipskoj offshore oazi kojom upravlja Nizozemska. 

U studenome, Europska komisija naredila je Poljskoj da proda brodogradilišta, nakon što je utvrdila da im je Varšava davala nezakonitu državnu pomoć kako bi ih održala na životu. 

Sredstva od prodaje moraju se iskoristiti za isplatu vjerovnika i povrat državnih poticaja. Pitanjem trećeg brodogradilišta Gdansk Bruxelles se bavi odvojeno, te još mora ocijeniti njegove planove restrukturiranja. 

 

Više o tome:

EUobserver: Poland sells shipyards after EU ruling