naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Mimica i Pusić s članovima Radne skupine za proširenje Vijeća EU-a

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica te predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić u ponedjeljak 1. lipnja su odvojeno primili članove Radne skupine za proširenje Vijeća Europske unije, priopćila je saborska Služba za odnose s javnošću.  

Mimica je uvodno predstavio ulogu Hrvatskoga sabora u pristupnim pregovorima Hrvatske za članstvo u EU, s posebnim osvrtom na prilagodbu hrvatskoga zakonodavstava pravnoj stečevini Europske unije, a u okviru parlamentarnih aktivnosti Mimica je istaknuo ulogu i zadaće Odbora za europske integracije kao i aktivnosti Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.  

Mimica je goste izvijestio o trenutnom stanju pregovaračkog procesa s EU te aktivnostima koje Hrvatska čini na tom području, a bilo je i riječi o reformama koje Hrvatska treba provesti tijekom pregovaračkog procesa. Kao jedno od najvažnijih područja reformi, Mimica je izdvojio restrukturiranje brodogradnje. 

Razgovaralo se i o mogućim ustavnim promjenama u kontekstu budućeg članstva Hrvatske u EU. Goste je zanimala i trenutna podrška javnosti ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU, a razgovaralo se i o aktivnostima podizanja potpore javnosti, stoji u priopćenju. 

Članove Radne skupine za proširenje Vijeća Europske unije primila je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić, koja je objasnila ulogu i način rada Nacionalnog odbora u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je iz Sabora. 

Upoznavši goste s ulogom Odbora kao sustava parlamentarnog nadzora pristupnih pregovora, ukratko je iznijela trenutnu fazu pregovaračkog procesa.  

Razgovarajući o pregovaračkom procesu Vesna Pusić je rekla kako Hrvatska danas nailazi na nekoliko poteškoća. Pitanje topničkih dnevnika u okviru suradnje RH s Međunarodnim sudom u Haagu, Vesna Pusić ocijenila je tehničkim pitanjem koje treba što prije biti riješeno, dok je blokada pregovora zbog neriješenog graničnog pitanja sa Slovenijom u ovom trenutku iznimno važno političko pitanje, nastavlja se u priopćenju.  

Članovi radne skupine za proširenje Vijeća EU složili su se kako je potrebno što prije postići rješenje problema Hrvatske i Slovenije dok će Europska unija pokušati osigurati okvir za njegovo rješavanje.  

Na sastanku je bilo riječi i reformi brodogradnje, koja je posebno teška i osjetljiva u vrijeme gospodarske krize. 

Hina