naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Smanjenje emisije CO2 u EU

Emisija stakleničkih plinova u EU smanjila se za 1,2 posto ili 59 milijuna tona CO2 u razdoblju od 2006. do 2007., no nekoliko država članica još zaostaje u ispunjavanju ciljeva iz Protokola iz Kyota, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA).  

17 država članica smanjilo je 2007. emisiju CO2, a od starih država članica to nisu učinile samo Španjolska i Grčka, objavila je EEA. Od novih članica, emisiju su smanjile samo Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Poljska. 

U 15 starih članica, koje proizvode 80 posto zagađenja u EU, emisija je pala za 1,6 posto, odnosno pet posto od 1990. Po Protokolu iz Kyota, te države u razdoblju od 2008. do 2012. trebaju smanjiti emisiju CO2 za osam posto u odnosu na 1990. 

'Nakon nedavnog smanjenja emisije među starim članicama vjerujemo da ćemo uspješno ostvariti cilj iz Kyota', rekao je europski povjerenik za zaštitu okoliša Stavros Dimas.  

Istraživanje je međutim pokazalo da neke države članice, poput Španjolske, i dalje jako zaostaju za svojim ciljevima. 

Ako ih ne ostvare, bit će izložene sankcijama predviđenim odredbama Protokola iz Kyota i europskim pravilima, upozorio je Dimas. 

EEA međutim ističe da je smanjenje emisije uglavnom posljedica toplijeg vremena 2007. te upozorava da su u istom razdoblju porasle emisije koje uzrokuju rashladni uređaji i promet, u slučaju prometa za čak 24,7 posto.  

 

Više o tome:

EUobserver: EU registers drop in CO2 emissions