naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska traži ublažavanje strogih propisa eurozone o proračunskom manjku

Francuska je od Europske unije zatražila da u odgovoru na gospodarsku krizu ublaži nepopustljiv stav prema proračunskim manjkovima, čime bi se izmijenio europski Pakt za stabilnost i rastu, temelj jedinstvene valute euro. 

'Trebali bismo razmisliti o posebnom pristupu dugovima koji se trenutno gomilaju kao posljedica krize', kazala je francuska ministrica gospodarstva Christine Lagarde za Financial Times Deutschland. 

Prema njezinim riječima, proračunski manjkovi nekoliko zemalja članica rezultat su provedenih paketa poticaja za gospodarstva i EU bi stoga prema njima trebao zauzeti blaži stav. 

'Nemam točan odgovor na pitanje kako dalje, ali to je svakako stvar za raspravu', kazala je Lagarde. 

Zemlje članice moraju se držati strogih propisa Pakta o stabilnosti i rastu, po kojemu njihovi proračunski manjkovi ne smiju premašivati gornju granicu od tri posto BDP-a. 

No, mnoge zemlje trenutno krše tre propise i Europska komisija procjenjuje da će u 2009. 13 od 16 zemalja članica eurozone prekršiti dopuštenu razinu proračunskog manjka, te je stoga pozvala zemlje članice da obnove financijsku disciplinu čim to bude moguće. 

Komisija je već protiv nekoliko zemalja eurozone, među kojima je i Francuska, pokrenula postupke zbog kršenja spomenutih propisa. 

Ukupna zaduženost eurozone dosegnut će 83,8 posto njezinog BDP-a, predviđa Komisija. 

Francuska ministrica upozorava pak da nekoliko članica ima strukturalne deficite - što je izraz koji opisuje manjak kao posljedicu raznih subvencija i fiskalnih mjera usmjerenih na poticanje gospodarstva. 

Ministri financija EU-a o tome će pitanju raspravljati na sastanku zakazanom početkom idućeg tjedna. 

 

Više o tome:

EUobserver: France wants to loosen eurozone rules