naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska bi do kraja lipnja mogla imati ispunjena mjerila za zatvaranje ukupno 17 poglavlja

Hrvatska se nada da bi do kraja lipnja u pristupnim pregovorima s EU-om mogla imati ispunjena mjerila za zatvaranje ukupno 17 pregovaračkih poglavlja, unatoč slovenskoj blokadi koja onemogućuje i formalno zatvaranje poglavlja, doznaje se u utorak 2. lipnja od izvora bliskih hrvatskoj vladi.  

U dosadašnjim pregovorima Hrvatska je privremeno zatvorila pregovore u sedam pregovaračkih poglavlja. Tri poglavlja spremna za zatvaranje blokira Slovenija, a za još dva poglavlja - Statistika i Sloboda kretanja radnika - u tijeku je verifikacija mjerila za zatvaranje u Vijeću EU-a. 

Iz izvora bliskih hrvatskoj vladi u utorak je rečeno da bi do kraja ovoga mjeseca Hrvatska mogla predati mjerila za zatvaranje u još pet poglavlja. S ispunjenim mjerilima za tih pet poglavlja, Hrvatska bi završila posao u ukupno 17 poglavlja, kazali su izvori. 

Izvori navode da, unatoč slovenskoj blokadi, pregovori kao proces nisu blokirani i oni se nastavljaju 'punom parom'. 

Nema ni jednog radnog dana u kojem se ne vode konzultacije između hrvatskih i europskih pregovarača. Doslovno na stotine dokumenata kolaju svakog radnog dana između Zagreba i Bruxellesa, rekao je izvor. Nastavljamo maksimalno raditi na svim preostalim poglavljima. frustrirajuće je da to javnost ne vidi, ali to je ulaganje u održavanje tempa pregovora i u slučaju deblokade možemo brzo nadoknaditi zaostatak, dodao je izvor. 

Kako navode izvori, Švedska, koja 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om, najavila je da će joj pregovori s Hrvatskom biti jedan od prioriteta predsjedništva. 

Na tome smo zahvalni, ali time smo i ohrabreni, rekao je izvor i dodao da je službeni Stockholm najavio da će tijekom svog šestomjesečnog predsjedanja organizirati četiri Međuvladine konferencije Hrvatske i EU-a o pristupanju, a ako bude potrebno i više. 

Slovenija u ovom trenutku blokira i otvaranje devet pregovaračkih poglavlja. Ako se slovenska blokada ukloni do sljedeće pristupne konferencije 26. lipnja, Hrvatska bi mogla imati 31 otvoreno poglavlje. Preostalo bi još otvaranje dvaju poglavlja - Pravosuđe i temeljna i prava i Tržišno natjecanje. Na istoj pristupnoj konferenciji moglo bi se zatvoriti pet poglavlja. 

Hina