naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Merkel uputila kritike središnjim bankama uoči ECB-ova zasjedanja

Suprotno uobičajenom protokolu njemačka kancelarka Angela Merkel izrazito se oštro obrušila na središnje banke, ustvrdivši da su pretjerano reagirale na aktualnu financijsku krizu, te istaknuvši kako bi mjere kojima su pribjegle mogle udariti temelje za nova previranja u gospodarstvu u godinama koje slijede. 

'S velikim skepticizmom gledam na ovlasti, primjerice, američke središnje banke Fed, kao i na načine na koje je unutar Europe britanska središnja banka BoE izdubila svoju nišu', kazala je Merkel u Berlinu. 

'Moramo se zajedno vratiti neovisnoj politici središnjih banaka i politici razuma jer ćemo se u protivnom naći u potpuno istoj situaciji kroz desetak godina', dodala je. 

Kritična je bila i prema Europskoj središnjoj banci (ECB) koja će na dvodnevnom sastanku koji počinje tijekom dana među ostalim temama raspravljati i o pojedinostima prošli mjesec najavljenog plana otkupa do 60 milijardi eura pokrivenih obveznica od posrnulih banaka. 

'ECB je također u određenoj mjeri popustio međunarodnom pritiskom tako što se odlučio na otkup pokrivenih obveznica', kazala je Merkel. 

Njezine izjave u sklopu govora pripremljenog za otvaranje sastanka upravnog odbora ECB-a i netom pred izbore u Europi samo su podsjetnik na zabrinutosti mnogih Nijemaca u vezi s prijetnjama rastuće inflacije, što djelomično priziva u sjećanje hiperinflaciju iz 1920-ih u vrijeme Vajmarske republike. 

I dok su vlade diljem svijeta poticale središnje banke da pojačaju neuobičajene mjere poput kupovine imovine, čini se da je Merkeličina kritika na račun navodno neovisnog ECB-a usmjerena na odvraćanje od takvih poteza. 

Njezini komentari podudaraju se i s ranijim izjavama Axela Webera, čelnika njemačke središnje banke i člana 22-članog upravnog vijeća ECB-a, koji je ustrajno upozoravao na inflatorne rizike povezane s labavom monetarnom politikom. 

Ostali su pak članovi uprave i privatni ekonomisti mišljenja da bi ECB trebao biti odvažniji u mjerama suzbijanja aktualne financijske krize. 

 

Više o tome:

EUobserver: Merkel criticises central banks ahead of ECB meeting