naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri poljoprivrede EU priželjkuju pravedniji sustav direktnih isplata od 2013.

Ministri poljoprivrede Europske unije dogovorili su da će nastojati kreirati pravedniji sustav direktnih isplata pomoći poljoprivrednicima od 2013., kada na snagu stupa nova europska poljoprivredna politika.  

Prema važećoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (CAP), poljoprivrednici u zemljama koje su se pridružile Europskoj uniji 2004. godine ili kasnije dobivaju manje novca putem direktnih isplata iz europskog proračuna nego njihove kolege iz ostalih 15 zemalja EU-a. 

Češki ministar poljoprivrede Jakub Sebesta, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, kazao je nakon sastanka ministara u Brnu da EU mora 'pronaći model direktnih isplata koji će biti jednostavan, fleksibilan i bit će ga lako braniti'. 

Francuski ministar poljoprivrede Michel Barnier pozvao je na 'ravnopravnu potporu' poljoprivrednicima u cijelom EU. 

No, poljoprivrednici u bivšim komunističkim zemljama i ostalim novim članicama EU-a vjerojatno neće biti zadovoljni rezultatom budući da se žele jednake direktne isplate već od 2010. 

Sebesta je dodao da su ministri 'dogovorili da bi se direktne isplate pomoći u budućnosti trebale tretirati kao dopuna ostalim mjerama, novcu trošenom na ruralni razvoj, i da bi trebale biti koordinirane s tim mjerama'. 

To je u skladu s takozvanim 'sistematskim pregledom' CAP-a koji su prošlog studenoga odobrili ministri EU-a sa ciljem da se ta politika osuvremeni i pojednostavi a preporučuje rezanje direktnih isplata u korist fonda EU-a za ruralni razvoj. 

Europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel kazala je da postoje 'različita mišljenja' o tome kako bi sustav direktnih isplata trebao funkcionirati u budućnosti, ali i da su 'na pravom putu'. 'Mislim da nećete naći nijednu zemlju članicu koja nije spremna za tu raspravu', dodala je. 

Neil Parish, čelnik odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta kazao je da je to neophodno za opstanak isplata i nakon 2013. 'Postoje mnoga različita stajališta o CAP-u među 27 zemalja članica, no moramo biti sigurni da će u budućnosti svi biti tretirani pravedno i jednako', kazao je Parish. 

 

Više o tome:

  • EurActiv: Ministers mull farm policies as 'public good' 
  • Češko EU predsjedništvo: Brno at the centre of EU agriculture