naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže mjere za borbu protiv nezaposlenosti

Europska unija će osloboditi 19 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda za pomoć zemljama članicama u borbi protiv nezaposlenosti, izjavio je u srijedu 3. lipnja u Bruxellesu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso.  

Riječ je o ranije planiranim sredstavima, ali će njihova isplata biti ubrzana, a države članice ove i sljedeće godine neće morati sufinancirati programe kao što je to inače slučaj. Sredstva su namijenjena za stvaranje novih radnih mjesta i za prekvalifikacije radnika. 

'Europa je brzo reagirala na financijsku i gospodarsku krizu, uključujući i na socijalnom planu. Danas Komisija čini dodatni korak u zajedničkom angažmanu i u koordiniranom djelovanju Unije, zemalja članica i socijalnih partnera kako bi se sačuvala radna mjesta i stvorila nova', rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

Nezaposlenost u 16 zemalja euro-zone u travnju je dosegnula 9.2 posto. 

Komisija predlaže da Europska investicijska banka, zajedno s ostalim partnerima, pokrene novu kreditnu liniju s mikro-kreditima za otvaranje malih ili mikro poduzeća koja inače imaju problema s osiguranjem kredita za pokretanje posla. 

Kao jedan od načina u borbi protiv nezaposlenosti, Europska komisija poziva zemlje članice i socijalne partnere da maksimalno koriste mogućnost skraćivanja radnog vremena. 

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: A ‘shared commitment for employment’: Commission initiates new strategy to tackle the employment impact of the crisis.
  • Europska komisija: Tackling the social impact of the crisis: a Shared Commitment for Employment
  • Europska komisija: José Manuel Durão Barroso President of the European Commission Joint Press conference with Commissioner Špidla Brussels, 3 June 2009
  • EurActiv: Commission issues jobs plan ahead of election