naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Degert: vladine mjere protiv krize uskoro bi trebale dati prve rezultate

U Dubrovniku je u četvrtak 4. lipnja počela s radom Međunarodna konferencija na temu 'Europska unija - mogućnosti i izazovi' koju organizira Hrvatska odvjetnička komora u suradnji s Odvjetničkom komorom Engleskom i Walesa, a sudionicima skupa obratio se i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert koji najvećim problemom Hrvatske u procesu približavanja EU smatra reformu gospodarstva u sklopu koje je i restruktuiranje brodogradnje i poljodjelstva.  

'Mjere koje je poduzela hrvatska Vlada u ublažavanju gospodarske krize uskoro bi trebale dati prve rezultate', naglasio je Degert. 

Kao veliki problem on vidi i borbu protiv korupcije organiziranog kriminala i reformu pravosuđa. Kad su u pitanju problemi sa Slovenijom smatra kako bi obje strane trebale postići zajednički dogovor.  

U radu skupa sudjeluju stručnjaci s Pravnog fakuleta u Zagrebu i Sveučilišta Surrey iz Velike Britanije kao i nekoliko uglednih odvjetničkih tvrtki. Kako je istaknuto u prigodi otvaranja, ova konferencija održava se u iznimno važnom trenutku za Hrvatsku kad su u tijeku pregovori o pristupanju EU.  

Kako je kazao predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Leo Andreis, HOK pozdravlja napore Vlade kad je u pitanju reforma pravosuđa te smatra kako može pomoći u što boljem provođenju i reformi iz kojih nema ni napretka. On je odlučno izbacio navode o korumpiranosti u pravosuđu naglasivši kako je apsolutno siguran da je riječ o jednoj neistini koja nikad nije dokazana.  

Kad su u pitanju odvjetničke tarife i njihova primjena Leo Andreis kazao je kako je Odvjetnička komora donijela svoju odluku ali će zadnju riječ dati Ministarstvo pravosuđa i ministar Šimonović.  

U okviru ove konferencije raspravljat će se o brojnim važnim pitanjima kao što su uloga odvjetnika u procesima reforme i njihova pozicija s perspektive prava Europske unije.  

Hina