naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU-a

Dvodnevni sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a počinje u četvrtak 4. lipnja u Luksemburgu, a među temama o kojima će se razgovarati su schengenski informacijski sustav SIS II, vizni informacijski sustav, azil i ilegalna imigracija na području Sredozemlja, te zatvaranje američkog zatvora Guantanamo. 

Schengenski informacijski sustav SIS II, o kojemu će se razgovarati prvoga dana sastanka, trebao bi ojačati sigurnost u schengenskom prostoru bez unutarnjih granica na temelju biometričkih podataka. 

Međutim, njegova uspostava kasni što bi moglo dovesti do poteškoća u daljnjem širenju Schengena. 

Inicijalni datum za operativno pokretanje sustava SIS-a II bio je travanj 2007., ali serija problema dovela je do toga da ga je Europska komisija morala nekoliko puta odgađati. 

Potom je prijelaz na SIS II predviđen za rujan 2009., a europski povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Jacques Barrot nedavno je rekao kako smatra da je pokretanje SIS-a II na dobrom putu. 

Njegovi komentari u suprotnosti su s onima Njemačke i Austrije čiji su diplomatski izvori rekli u travnju da Komisija neće moći ispuniti postavljeni rok. 

Razgovarat će se i o viznom informacijskom sustavu (VIS), koji bi u funkciji trebao biti do 2012. 

Ministri bi trebali razgovarati i o tome kako pomoći zemljama članicama najizloženijima valovima ilegalnih imigranata. Očekuje se da će malteški premijer Lawrence Gonzi ponovno zatražiti pomoć svojih europskih kolega. 

Na zahtjev Slovenije, ministri bi također trebali razgovarati o ukidanju viza za zemlje zapadnog Balkana. 

Europska komisija trebala bi izvijestiti ministre o tome u kolikoj mjeri te zemlje ispunjavaju uvjete za ukidanje viza za schengensko područje, ali neće se donositi nikakve odluke. 

EU smatra da je najdalje u ispunjavanju uvjeta došla Makedonije, potom Srbija i Crna Gora, dok Albanija i Bosna i Hercegovina još trebaju puno raditi na ispunjavanju uvjeta. 

Drugog dana sastanka, ministri pravosuđa EU-a bavit će se novim okvirom za borbu protiv seksualnog zlostavljanja, seksualnog iskorištavanja djece i dječje pornografije, kao i problemom otmica djece u zemljama koje nisu članice Haške konvencije. 

Osim toga, razgovarat će se i o praktičnoj primjeni europskih uhidbenih naloga i procedura izručenja između zemalja članica, kao i o obuci sudaca, tužitelja i zaposlenih u pravosuđu.

 

Više o tome:

Češko EU predsjedništvo:  TODAY: Justice and Home Affairs Council in Luxembourg