naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Propao pokušaj Latvije da prikupi novac na tržištu

Pokušaj latvijske vlade da prikupi novac prodajom trezorskih zapisa propao je zbog nedostatka interesa, što je potpirilo gospodarske zabrinutosti u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi. 

Taj je neuspjeh doveo u pitanje sposobnost nekih zemalja u toj regiji da prikupe kapital, istodobno osjetno pritisnuvši cijene dionica švedskih banaka koje su naveliko ulagale u Latviju. 

Čini se da je slab interes za kupovinu latvijskog državnog duga rezultat nekoliko čimbenika, uključujući neizvjesnosti oko skorih lokalnih i europskih izbora i nedostatak likvidnosti na tržištu, budući da banke nisu sklone dodjeli kredita. 

Strah od moguće devalvacije latvijske valute latsa također je utjecao na nezainteresiranost ulagača za 50 milijuna latsa (70 milijuna eura) vrijedne trezorske zapise koje je ponudila latvijska vlada. 

'Ta je zemlja u krizi, u ovoj se godini očekuje vrlo oštar pad gospodarskih aktivnosti, a proračunski je manjak zastrašujuće velik. Devalvacija se čini vrlo izglednom kao sredstvo za poticanje izvoza i rasta', procjenjuje strateg RBC Capital Marketsa Nigel Rendell a prenosi list Financial Times. 

Lokalna valuta lats trenutno je vezana za euro u sklopu nastojanja te zemlje da postane članicom eurozone. Latvijski dužnosnici ostaju pri tvrdnji da potrebe za devalvacijom nema. 

 

Više o tome:

EUobserver: Latvia fails to raise money on market