naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU podijeljen oko podjele tereta kada se radi o imigrantima

Češko predsjedništvo Europske unije priopćilo je da je zasad nerealno očekivati dogovor o podjeli tereta među zemljama članicama kada se radi o ilegalnim imigrantima. 

Ministri su na sastanku u Luksemburgu raspravljali o tome kako riješiti problem sve većeg broja migranata koji dolaze s Mediterana, posebno u Italiju i Maltu. 

'Neki ministri kažu da bi rado prihvatili obvezni sustav. S druge strane, druge zemlje s tim imaju problema', rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a u četvrtak 4. lipnja u Luksemburgu češki ministar Martin Pecina. 

'Vjerojatno će biti dogovorena određena pomoć na dobrovoljnoj bazi', rekao je, dodajući da su velike zemlje članice već kazale da mogu dati neku vrstu pomoći. 

Italija, izložena kritikama zbog svojeg novog zakona o ilegalnim imigrantima po kojem vraća u Libiju ljude uhvaćene na moru a da im ne pruža mogućnost da zatraže azil, pozvala je na podjelu tereta među zemljama članicama. 

Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni kazao je prije sastanka da su prijedlozi koje je nedavno dala Europska komisija 'zanimljivi ali nedovoljni'. 

'Zatražili smo da podjela tereta bude obvezna, a prijedlog predviđa sustav na dobrovoljnoj osnovi znači oni koji ne žele ne moraju prihvatiti izbjeglice', kazao je Maroni novinarima. 

U intervjuu listu Financial Times od četvrtka, i malteški je premijer Lawrence Gonzi ponovno pozvao na veću pomoć Europske unije. 

I dok južne zemlje članice, uključujući i Cipar i Grčku, pokušavaju dobiti pomoć, sjeverne zemlje oklijevaju. 

'Ne postoji brzo rješenje problema na južnoj morskoj granici i na Sredozemlju kao takvom: moramo djelovati s dugoročnim ciljevima, moramo uspostaviti dobru suradnju s tranzitnim i matičnim zemljama', rekao je švedski ministar unutarnjih poslova Tobias Billstrom. 

Njegov njemački kolega Wolfgang Schaeuble kazao je da se situacija neće promijeniti tako dugo dok ostaje glavni uzrok migracija, siromaštvo. 

'Ne možemo riješiti problem siromaštva, dovodeći ih u Europu' kazao je. 

Diplomati ocjenjuju da rasprave o novim europskim pravilima o migraciji i azilu neće dovesti tako brzo do konkretnih rezultata. Ništa, kako izgleda, neće uskoro dobiti konačno zeleno svjetlo, te se čini da europska politika azila neće biti revidirana prije 2012. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Cool reception to compulsory EU sharing of asylum 'burden'
  • EurActiv: Italy alone in making immigration an EU vote issue