naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Do kraja 2009. moguće ukidanje viza za EU Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

Potpredsjednik Europske komisije Jacques Barrot najavio je mogućnost da Srbija, Crna Gora i Makedonija do kraja 2009. godine dobiju odobrenje Europske unije za ukidanje viza za putovanje u zemlje Schengenskog sporazuma, prenose u petak 5. lipnja beogradski mediji.  

Barrot je na ministarskom zasjedanju EU u Luksemburgu objasnio kako je to vjerojatno moguće ostvariti, navevši kao uvjet za to suglasnost zemalja članica EU, te najavio da će konačni izvještaj zemljama zapadnog Balkana biti dostavljen u srpnju. 

'Imamo dojam da su Makedonija, Srbija i Crna Gora ostvarile veliki napredak. Postoji mogućnost da za ove tri zemlje do kraja ove godine predložimo ukidanje viza. Mogu reći da se to može dogoditi, naravno, ako se s tim slažu zemlje članice EU', kazao je Barrot, koji je i povjerenik Europske komisije za pravosuđe i unutarnje poslove. 

Nakon što je Barrot podnio izvještaj Komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju uvjeta za ukidanje viza, ministri su priznali napredak koje su tri države ostvarile na tom putu ali nisu, kako se navodi, podrobnije raspravljali, niti donosili zaključke o tom izvještaju. 

U slučaju da tijekom ove godine EU donese odluku o ukidanju viza, građani Makedonije, Crne Gore i Srbije bi već s početkom 2010. godine mogli putovati u države schengenskog sporazuma bez viza. 

Kako je ranije najavljeno na web stranici češkog predsjedništva EU-a, među temama dvodnevnog sastanka ministara unutarnjih poslova i pravosuđa EU-a, koji je u četvrtak počeo u Luksemburgu, nalaze se schengenski informacijski sustav SIS II, vizni informacijski sustav, azil i ilegalna imigracija na području Sredozemlja, te zatvaranje američkog zatvora Guantanama.(Hina)

 

Više o tome:

Češko EU predsjedništvo: TODAY: Justice and Home Affairs Council in Luxembourg