naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU zabrinut zbog pristupa ključnim sirovinama

Ministri EU-a podržali su prošli tjedan planove da se industriji osigura bolji pristup ključnim sirovinama čiji manjak bi mogao ugroziti konkurentnost europske industrije, prenose europski mediji.  

Nova europska strategija, koja će biti dopunjena kasnije ove godine, trebala bi imati za cilj smanjenje potrošnje primarnih prirodnih sirovina povećanjem učinkovitosti njihova iskorištavanja te recikliranjem, suglasili su se europski ministri za industriju na sastanku prošli tjedan. 

'Europsko gospodarstvo ovisi o nizu energetskih i neenergetskih sirovina', kaže se u zaključcima sastanka, te dodaje da bi 'gospodarstvo koje učinkovito iskorištava resurse trebala biti nit vodilja europske industrijske politike.' 

Zaključci su potpora 'integriranoj strategiji' Europske komisije za sirovine, objavljenoj u studenome prošle godine.  

Europska industrija, osobito na području telekomunikacija, aeronautike i drugih visokotehnoloških sektora, suočena je s oštrom konkurencijom za prirodne resurse iz zemalja u razvoju, upozorava EK. 

Kina i Indija imaju sve veće potrebe za sirovinama iz Afrike i Latinske Amerike, gdje se nalaze neke od najvećih rezervi minerala i rijetkih metala. 

'Velik i nepredviđen rast potražnje, potaknut ponajprije snažnim gospodarskim rastom u zemljama u razvoju, doveo je do trostruko većih cijena od 2002. do 2008.', navodi EK. 

'Kina je odgovorna za više od 50 posto povećanja svjetske potrošnje metala od 2002. do 2005.', dodaje. 

'Smanjenje energetske potrošnje i korištenja sirovina, uklanjanje trgovinskih prepreka kako bi se poboljšala opskrba sirovinama, bolja energetska učinkovitost i iskorištavanje resursa i veće korištenje obnovljivih izvora energije i sekundarnih sirovina trebali bi biti niti vodilje europske industrije', zaključili su europski ministri, pozivajući Komisiju da finalizira preliminarni popis ključnih sirovina kako bi on mogao biti usvojen do kraja ove godine. 

Hina