naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Dvodnevna međunarodna konferencija o pružanju javnih usluga

Dvodnevna međunarodna konferencija o utjecaju europskih integracija na pružanje javnih usluga, koja se održava u okviru jednogodišnjeg regionalnog projekta UN-a, otvorena je u ponedjeljak 8. lipnja u Rijeci.  

Projekt 'Utjecaj europskih integracija na pružanje javnih usluga: trendovi i iskustva' tijekom 2008. provodio je program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u četrnaest gradova i općina u šest zemalja jugoistočne Europe - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Albaniji te Kosovu. 

U izabranim gradovima i općinama poboljšavao se sustav decentraliziranog pružanja javnih usluga u upravljanju otpadom, vodoopskrbi i odvodnji, primarnoj zdravstvenoj zaštiti i primarnom obrazovanju. 

Konferenciju je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je istaknuo da je svrha njezina održavanja razmjena iskustava i analiza primjera dobre prakse u javnoj upravi.  

Cilj je poboljšanje kvalitete naših osnovnih zadataka kao nositelja javne uprave a ne zadovoljenje kriterija za ulazak u EU, rekao je Obersnel.  

Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev ustvrdio je da sustavi javne uprave na ovim područjima postaju sve složeniji. Razlozi su, kazao je, usvajanje kompleksne regulative EU-a, otežane okolnosti upravljanja zbog svjetske gospodarske krize pri čemu se smanjuju porezni prihodi potrebni za realiziranje projekata te klimatske promjene, odnosno nužnost brige o održivom razvoju. 

Ključna pitanja narednih desetljeća bit će korištenje pitke vode, ulaganja u izolaciju zgrada zbog uštede energije, te korištenje obnovljivih izvora energije, kazao je Afanasiev.  

Tijekom trajanja konferencije, uz izlaganja o razvoju pojedinih projekata u nekim od gradova i općina uključenih u projekt UNDP-a predstavit će se i studija o stanju u pružanju javnih usluga u državama koje su sudjelovale u projektu.  

Hrvatsku će među gradovima primjerima dobre prakse u lokalnom razvoju i uslugama zastupati Varaždin. 

Govorit će se i o financiranju lokalnih projekata kao i alternativnim oblicima pružanja javnih usluga kao što su javno-privatna partnerstva i međuopćinska suradnja.  

Hina