naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europska povjerenica za poljoprivredu Fischer Boel u posjetu Hrvatskoj

Europska povjerenica za poljoprivredu i ruralni razvoj Mariann Fischer Boel dolazi u četvrtak 11. i petak 12. lipnja u prvi službeni posjet Hrvatskoj, najavljeno je u utorak 9. lipnja iz Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.  

Povjerenica će potaknuti hrvatske vlasti da ojačaju napore u procesu reformi usporedno s pregovaračkim procesom kako bi brže napredovale na putu prema europskoj integraciji. 

U četvrtak bi se Fischer Boel trebala sastati s hrvatskim ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem i posjetiti nekoliko seoskih gospodarstava te jedan projekt razminiranja koji financira EU u Pisarovini. 

Fischer Boel bi se u petak trebala sastati s premijerom Ivom Sanaderom te zajedno s njim u hotelu Westin otvoriti konferenciju Europske komisije 'Poljoprivreda i proširenje' koja bi trebala okupiti dvjestotinjak dionika i stručnjaka iz zemalja EU-a i zemalja u procesu proširenja koji će raspravljati o procesu proširenja i njegovim posljedicama na poljoprivredni sektor u tim zemljama. S premijerom Sanaderom i ministrom poljoprivrede Fischer Boel će potom održati i konferenciju za novinare. 

Tijekom posjeta, povjerenica Fischer Boel sastat će se također s hrvatskim glavnim pregovaračem Vladimirom Drobnjakom, predsjednicom hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesnom Pusić, te predsjednicom Odbora za poljoprivredu Dragicom Zgrebec.  

'Nedavno proširenje EU-a priča je o uspjehu Europske unije. Zajednička poljoprivredna politika s kapacitetom pružanja potpore prihodu poljoprivrednika, stabilizacije tržišta i diversifikacije ruralnog gospodarstva ključni je dio tog europskog modela', dodaje se u priopćenju Delegacije EK-a.(Hina)

 

Delegacije Europske komisije u RH: Povjerenica Europske komisije za poljoprivredu Mariann Fischer Boel u službenom posjetu Zagrebu