naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pad industrijske proizvodnje u travnju u eurozoni

Industrijska proizvodnja u eurozoni smanjila se u travnju za sezonski prilagođenih 1,9 posto na mjesečnoj razini, dok je u 27-članoj EU bila manja 0,9 posto, priopćio je u petak središnji europski statistički ured Eurostat.

Usporedbe radi, u ožujku je eurozona zabilježila 1,4-postotni a EU27 1,3-postotni pad industrijske proizvodnje u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja eurozone u ovogodišnjem travnju zabilježila još jedan drastičan pad, strmoglavivši se rekordnih 21,6 posto.

U EU27 taj je pad na godišnjoj razini u travnju iznosio 19,4 posto.

Među zemljama članicama EU-a za koje postoje dostupni podaci, industrijska je proizvodnja na mjesečnoj razini porasla u šest a pala u 12 zemalja. Najveći je rast zabilježen u Latviji (4,8 posto) i Španjolskoj (2,0 posto), dok su najznačajniji pad zabilježile Slovenija (3,8 posto) i Finska (3,4 posto).

Na godišnjoj razini sve su zemlje članice Unije zabilježile pad industrijske proizvodnje, a prednjačile su Estonija, s padom industrijske proizvodnje za 33,7 posto, i Slovenija gdje je proizvodnja smanjena za 24,9 posto.