naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bez vize u EU

Građani Makedonije, Crne Gore i Srbije mogli bi do kraja ove godine dobiti pravo da u Europsku uniju putuju bez vize, izjavio je ministar vanjskih poslova Europske unije, u ponedjeljak 15. lipnja.

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije na sastanku u Luksemburgu izdali su priopćenje kojim od Europske komisije traže da pripremi prijedlog za „demontiranje“ viznog režima koji bi to omogućio zemljama zapadnog Balkana ulazak u Europsku uniju ukoliko do kraja 2009. ispune sve standarde, izjavio je Češki ministar Jan Kohout.

Makedoniji je najnaprednija i zadovoljila je sve potrebne uvjete - uključujući "dokumente sigurnost, javni red i sigurnost, vanjski odnosi i temeljna ljudska prava" - za svoje građane da im bude omogućeno da putuju bez viza u Europsku uniju .

Crna Gora i Srbija su napravile većinu uvjeta i očekuje se daljnji napredak do kraja godine.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn je pozdravio odluku ministara. Znamo koliko je važno ova odluka za ljude sa područja jugoistočne Europe, pogotovo za mlađu populaciju, kako bi mogli putovati i studirati besplatno u Europskoj uniji, rekao je Olli Rehn.

Nakon što je Komisija donese svoj prijedlog, u konzultacijama sa Europskim parlamentom  i države članice Europske unije daju zeleno svjetlo za konačnu liberalizaciju viznog režima, on će stupit na snagu prije kraja godine.

Albanije i Bosne i Hercegovine su napravili najmanji napredak u ovom području i njihovi građani na žalost neće moći putovati bez vize.

Što se tiče  Kosova, koje je prošle godine proglasilo nezavisnost od Srbije, još nije uključeno u liberalizaciju viznog dijaloga.

 

Više o tome:

  • EUobserver: Some Balkan countries may get EU visa-free travel within months