naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Godišnja stopa inflacije nula posto

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u ovogodišnjem je svibnju iznosila nula posto, dok je na razini cijele Europske unije bila u visini 0,7 posto, objavio je u utorak europski statistički ured Eurostat.

Na mjesečnoj razini, kako je dalje priopćeno, potrošačke su cijene u 16-članoj eurozoni i 27-članom EU porasle za 0,1 posto.

U travnju ove godine, godišnje stope inflacije u eurozoni i EU bile su u visini 0,6 odnosno 1,3 posto, objavio je dalje Eurostat.

Najniže godišnje stope u ovogodišnjem su svibnju zabilježene u Irskoj (minus 1,7 posto), Portugalu (minus 1,2 posto), Španjolskoj i Luksemburgu (po minus 0,9 posto).

S druge strane, najviše godišnje stope inflacije u tom su mjesecu zabilježene u Rumunjskoj (5,9 posto), Litvi (4,9 posto) i Latviji (4,4 posto), objavio je Eurostat.

Usporedbe radi, godišnja stopa inflacije u svibnju 2008. u eurozoni je iznosila 3,7 posto a u EU bila u visini 4,0 posto.