naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Budućnost transporta u Europi

Europska komisija je jučer, 17. lipnja, predstavila bijelu knjigu o prometnoj politici u Europi za naredni period te glavne izazove i mogućnosti za prijevoz za naredni period od 20 do 40 godina.

U dokumentu se ocrtava vizija budućeg transporta i mobilnost do 2020. očekuje se da će pokrenuti raspravu o konkretnim političkim opcijama koje će biti naglašeno u Bijeloj knjizi iduće godine.

"Moramo imati integrirani način prijevoza koji pokriva različite načina prijevoza i olakšava kretanja ljudi i robe unutar Europske unije", rekao je povjerenik za transport Antonio Tajani.

Prema Komisiji, 84% EU stanovništva živjet će u urbanim područjima do 2050, što će dovesti do povećane zagađenosti i ekoloških problema. "Veliki izazov za budućnost transporta je da se zna nositi sa gradovima", rekao je Tajani.

Glavni izazov za zaštitu okoliša je smanjenje emisija stakleničkih plinova, naš prijevoz još uvijek koristi 97% fosilna goriva. Stoga važan dio naše strategije je da dostignemo naš cilj 20-20-20, naglasio je Tajani. Cilj je da se 20% ukupne EU potrošnje energije dolazi iz obnovljivih izvora. Dostizanje tih ciljeva neće biti moguće bez inovativne tehnologije, ističući potrebu za daljnjim istraživanjima alternativne energije.

Komisija poziva sve zainteresirane stranke da sudjeluju u konzultacijama. Poglede na budućnost transporta u Europskoj uniji i na moguće opcije politike šalju se na mail: tren-future-of-transport@ec.europa.eu do 30. rujna 2009. Autori bi trebali naznačiti da li se slažu da se njihovi prilozi objave na stranicama.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Communication : A sustainable future for transport: Towards an integrated, technology-led and user friendly system
  • RAPID: Tajani: Shaping transport policy for the future
  • Rapid memo: Future of Transport Communication  
  • Commission: Future of Transport
  • European Environment Agency (EEA): Europe needs to steer transport policy in the right direction  
  • Commission: High Level Stakeholder conference on the Future of Transport (2009) [see conference presentations] [main findings of the workshops
  • EurActiv: Commission outlines vision for future of transport