naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nema napretka u rješavanju graničnog spora

Europska komisija izrazila je u četvrtak, 18. lipnja, žaljenje što Hrvatska i Slovenija nisu uspjele postići napredak u pregovorima o rješavanju graničnog spora, ističući da je riječ o bilateralnom pitanju.

"Povjerenik Rehn, ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordan Jandroković i Samuel Žbogar nastavili su razgovore kako bi našli rješenje za granični prijepor i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Pregovori su od siječnja dobro napredovali i preostalo je riješiti još samo ograničeni broj određenih pitanja. Na žalost, strane nisu danas postigle napredak o tim točkama. Povjerenik Rehn će sada izvijestiti sadašnje i buduće predsjedništvo Europske unije. Granično pitanje je bilateralni problem", kaže se u kratkom priopćenju iz Rehnova ureda.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u Bruxellesu da Ljubljana neće promijeniti svoje stajalište o blokadi hrvatskih pregovora dok Hrvatska ne riješi pitanje prejudiciranja granice.

Pahor tvrdi da se slovenska strana do početka ponašala konstruktivno. "Slovenija je prihvatila Rehnov prijedlog o medijaciji, Hrvatska nije. Kada je Rehn predložio da se usmjerimo prema arbitraži, Slovenija je dala dopune, a Hrvatska ih danas nije željela prihvatiti i time je prekinula proces", rekao je.

Slovenska strana nastoji okriviti Hrvatsku za neuspjeh pregovora iako i ona sama u zadnjem Rehnovu prijedlogu vidi tek dobru osnovu, a ne konačnu formulu za rješavanje graničnog pitanja.

"Mi smo spremni proučiti nove elemente dopunjenog nacrta sporazuma, no to ima smisla samo ako se Hrvatska slaže da je drugi nacrt (sporazuma o arbitraži) osnova za daljnji rad. Ako Hrvatska ustraje na stajalištu da taj nacrt za nju nije prihvatljiv, onda će se rad na tome vjerojatno zaustaviti", rekao je slovenski premijer Borut Pahor novinarima u Bruxellesu.

"Mi smo prihvatili konačni kompromisni prijedlog i kod toga smo ostali. Budući da nismo uspjeli postići dogovor, na sastanku sam iznio prijedloge premijera Ive Sanadera da ovu situaciju pokušamo prevladati potpisivanjem zajedničke izjave da nijedna ni druga strana od 1991. godine ne prejudicira granicu ili da zatražimo mišljenje pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a. Blokadu hrvatskih pristupnih pregovora treba riješiti žurno, ali članstvo u EU nećemo kupovati teritorijem", istaknuo je Jandroković.

 

Hina