naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izvještaj o Europskoj godini jednakih mogućnosti za sve

Komisija je danas usvojila komunikaciju o implementaciji, rezultatima i ukupnoj ocjeni za 2007. Europsku godinu jednakih mogućnosti za sve (EYEO). Državama članicama nisu samo dodijeljena znatna sredstva za praktičnu provedbu, nego su bile suočene - ponekad po prvi put - da otvoreno razgovaraju o situaciji vezano uz diskriminaciju u njihovim zemljama i sastavljanju javnih strategija za suočavanje s problemima.

" 2007. Europska godina jednakih mogućnosti za sve bio je veliki uspjeh, koji je mobilizirao u vrlo kratkom vremenu, sve zainteresirane sudionike kako u Europskoj uniji tako i na nacionalnoj razini" , rekao je Vladimir Špidla, Povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.

Sveukupni cilj Europske godine je bio da ljudi budu više svjesni svojih prava da uživaju jednak tretman i život bez diskriminacije - neovisno o spolu, rasnom ili etničkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju, invalidnosti, seksualnoj orijentaciji i dobi, kao i za pokretanje glavne rasprava o prednosti različitosti europskih društava.

EYEO radnje su decentralizirane, u tom cilju, 30 zemalja sudionica (27 država članica plus Island, Lihtenštajn i Norveška) imale su navesti provedbena tijela (pero), što je općenito bilo ministarstvo. Svako pero je izradilo nacionalnu strategiju za provedbu EYEO u uskoj suradnji sa civilnim društvom. Rezultati su impresivni: 1 000 sastanke i događaje, oko 440 kampanja na nacionalnoj razini i preko 120 studija i istraživanja.

Osim sastanka, EYEO je potaknuo raspravu o razbijanju barijera između šest diskriminacijskih osnova. U raspravama se želilo potaknuti Komisiju da usvoji novi prijedlog za direktivu koja bi mogla osigurati zaštitu od diskriminacije i izvan radnog mjesta.

Više o tome:

Rapid: An impressive commitment by all to Equal Opportunities for All!