naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Reforma sustava nadzora financijskog sektora - nacrt zaključaka

Čelnici Europske unije spremaju se u petak, 19. lipnja, drugog dana samita u Bruxellesu, usvojiti prijedlog o novom sustavu nadzora financijskih tržišta, čiji će regulatori ubuduće imati pravno obvezujuće, ali značajno ograničene ovlasti, pokazuje nacrt pripremljenih zaključaka.

Vijeće zemalja članica Europske unije preporučuje uspostavu europskog sustava financijskih supervizora sačinjenog od tri nove europske agencije za nadzor, ističe se u tome izvješću.

Te bi agencije pokrivale bankovni i osiguravateljski sektor, te tržišta dionica i trebale bi imati obvezujuće i proporcionalne ovlasti za odlučivanje o tome ispunjavaju li nacionalni supervizori svoje obveze definirane jedinstvenim europskim propisima.

U odgovoru na pritužbe Britanije na odredbu po kojoj bi supervizor s pravno obvezujućim ovlastima mogao nacionalnoj vladi naložiti da uloži milijarde u spašavanje neke vodeće banke, u izvješću se također ističe da se ovlasti regulatora neće ni u kom pogledu kositi s odlukama vezanim uz nacionalne budžete.

U nacrtu zaključaka predlaže se također kompromis oko osjetljivog pitanja tko bi trebalo biti na čelu Odbora za europski sustavni rizik (ESRB), čija je zadaća analiza europskog gospodarstva u potrazi za znacima potencijalnih budućih kriza.

Francuska i Njemačka zastupale su stajalište da bi na čelno mjesto toga odbora trebalo kao nezavisnog analitičara na visokoj razini postaviti čelnika Europske središnje banke (ECB).

Tome se, međutim, protivi Britanija, koja smatra da bi umjesto da čelniku ECB-a automatski bude dodijeljena ta pozicija zemljama članicama trebalo biti omogućeno da odaberu nekog drugog.

Kompromisni je prijedlog da čelnika toga odbora biraju članovi općeg vijeća ECB-a, kojeg čine guverneri središnjih banaka 27 zemalja članica Europske unije.

Osnovne uvjete sporazuma dogovorili su u četvrtak kasno navečer češka vlada, trenutni predsjedatelj EU-om, te Britanija, Francuska, Njemačka i čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet.

Ta je tema na dnevnom redu samita u petak, ali ne očekuje se da će biti protivljenja kompromisu kojeg su predložili najmoćniji igrači Unije.

 

Hina