naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Porezni obveznici u EU osjetno više opterećeni nego oni u SAD-u i Japanu

Radnici i kompanije u Europskoj uniji nose na svojim leđima veći porezni teret od onih u SAD-u i Japanu, pokazala je najnovija studija europske statističke agencije.  

Usprkos smanjenju najviših poreznih stopa na dohodak i dobit u 27 članica Europske unije u razdoblju od 2000., porezno opterećenje u Europi je i dalje veće za oko 12 postotnih bodova u odnosu na odgovarajuća opterećenja poreznih obveznika u SAD-u i Japanu. 

Ukupni omjer poreza i BDP-a porastao je u 2007. na 39,8 posto, u odnosu na 39,7 posto u 2006., pokazala je Eurostatova studija, objavljena u ponedjeljak 22. lipnja. 

Najveći su izvor prihoda od poreza i dalje porezi na dohodak, u udjelom od gotovo 50 posto, dok na poreze na potrošnju otpada oko 28 posto, a na poreze na kapital oko 23 posto. 

U prošloj su godini najviše stope poreza na dohodak imale Danska, Švedska i Belgija, u visini 59,0, odnosno 56,4 i 53,7 posto, dok je najniža stopa u tom poreznom razredu zabilježena u Bugarskoj, u visini 10 posto.

U kategoriji poreza na dobit ove je pak godine najvišu stopu zabilježila Malta, u visini 35,0 posto. Na drugom je mjestu Francuska s 34,4 posto i Belgija s 34,0 posto. Najniže su stope poreza na dobit zabilježene u Bugarskoj i na Cipru, u visini 10,0 posto, a slijedi Irska s 12,5 posto. 

U 2009. je pak najveći pad u kategoriji najviših poreznih stopa na dobit zabilježen u Bugarskoj, s 32,5 posto u 2000. na ovogodišnjih 10,0 posto. Slijedi Njemačka s padom najviše porezne stope s 51,6 posto na 29,8 posto u istom razdoblju. 

U Eurostatu ističu da će porezne stope i dalje padati zbog najtežeg pada gospodarskih aktivnosti u Europi u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, koji je potaknuo vlade da snize poreze i uvedu druge poticajne mjere. 

'Općenito će prihodi od poreza pasti zbog krize. Naime, projekcije za 2009. i 2010. pokazuju njihov pad', kazao je na konferenciji za novinstvo urednik Eurostatova izvješća Marco Fantini. 

Ipak, neke će zemlje, poput Irske i baltičkih zemalja, biti prisiljene povisiti poreze i uvesti dodatne mjere povećanja prihoda od poreza kako bi smanjile manjkove, dodao je Fantini. 

 

Više o tome:

Eurostat: EU27 tax ratio at 39.8 per cent of GDP in 2007