naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Otkazana pristupna konferencija s Hrvatskom

Češko predsjedništvo u srijedu 24. lipnja je odlučilo otkazati pristupnu konferenciju s Hrvatskom planiranu za petak 26. lipnja, jer zbog slovenske blokade nema nijednog poglavlja koje bi se moglo otvoriti ili zatvoriti.  

'Predsjedništvo žali što unatoč brojnim pokušajima Komisije i predsjedništva nije došlo do napretka u pristupnim pregovorima', rekao je izvor češkog predsjedništva. 

Ovo je prvi put da se tijekom jednog predsjedništva ne održi nijedna Međuvladina konferencija o pristupanju otkako je Hrvatska započela pregovore u listopadu 2005. 

Slovenija sada ukupno blokira 13 pregovaračkih poglavlja - 9 spremnih za otvaranje i 4 za zatvaranje, s uvijek istim obrazloženjem da Hrvatska u dokumentima koje dostavlja Europskoj uniji prejudicira međusobnu granicu.  

'Granični prijepor ostaje bilateralno pitanje koje samo Slovenija i Hrvatska mogu riješiti', ističe češko predsjedništvo koje dodaje da 'formalni izostanak napretka u pregovorima ne održava stvarni napredak koje je Hrvatska postigla na terenu'. 

Blokada je započela 30. listopada prošle godine, kada je Hrvatska trebala otvoriti četiri poglavlja - Sloboda kretanja kapitala, Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, Sloboda, pravda i sigurnost i Okoliš, a zatvoriti pregovore u dva - Transeuropske mreže i Vanjski odnosi.  

Slovenija je tada dopustila zatvaranje samo jednog poglavlja - Vanjski odnosi. 

Mjesec i pol dana kasnije, na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, 19. prosinca, broj blokiranih poglavlja narastao je na deset, od kojih osam za otvaranje i dva za zatvaranje.

Hrvatska je tada na zadnjoj pristupnoj konferenciji pod francuskim predsjedništvom otvorila pregovore u poglavlju Javne nabave, a zatvorila Pravo intelektualnog vlasništva, Informacijsko društvo i mediji i Ekonomska i monetarna politika. 

Ranije blokiranim poglavljima koja su bila spremna za otvaranje pridružila su sljedeća poglavlja: Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Ribarstvo, Pravda, sloboda i sigurnost, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.  

Poglavlju Transeuropske mreže, koje je bilo spremno za zatvaranje 30. listopada, tada se pridružilo i poglavlje Carinska unija. 

U međuvremenu, Hrvatska je ispunila mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Porezi, a za zatvaranje u poglavlju Pravo trgovačkih društava i Statistika. Poglavlje Statistika blokirano je jučer. 

Ovo je treći put da češko predsjedništvo otkazuje Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom.  

Prva pristupna konferencija bila je predviđena za 27. ožujka, no odgođena je na 24. travnja. Budući da ni do tada nije bilo napretka u rješavanju slovenske blokade, češko ju je predsjedništvo ponovno odgodilo za 26. lipnja.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Češko EU predsjedništvo: Accession IGC with Croatia called off
  • EUobserver: EU officials tire of Croatia-Slovenia dispute
  • EUbusiness: EU cancels Croatia membership talks