naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU nema rješenje za krizu u sektoru proizvodnje mlijeka

Europska komisija upozorila je ovaj tjedan članice EU-a da ne daju nerealne nade proizvođačima mlijeka, istaknuvši da je iskoristila sve instrumente s kojima rapolaže ne bi li ublažila krizu, prenosi u srijedu 24. lipnja Agence Europe.  

Ministri poljoprivrede EU-a raspravljali su u ponedjeljak na sastanku u Luksemburgu o krizi u mliječnom sektoru, no nisu donijeli nijednu novu mjeru. Iznijeli su niz prijedloga za njezino ublažavanje, no većina ih nije prihvatljiva za Komisiju, koja smatra da je iskoristila sve instrumente s kojima raspolaže (intervencija, naknade, ranija isplata pomoći, privatno skladištenje i sl.). 

Češki ministar poljoprivrede Jakub Šebesta rekao je novinarima da ozbiljna situacija u mliječnom sektoru zabrinajva predsjedništvo te da nastoji pronaći rješenje.  

Češko predsjedništvo EU-a sastalo se s predstavnicima organizacija poljoprivrednika COPA i COGECA, koje su u ponedjeljak u Luxembourgu organizirale velik prosvjed zbog pada cijena, osobito mlijeka.  

Prosvjed je postao kaotičan kada se skupina prosvjednika pokušala probiti u zgradu gdje se održavao ministarski sastanak. Po procjenama organizatora, okupilo se gotovo 5.000 poljoprivrednika iz Francuske, Njemačke, Belgije i Luksemburga, dok policija procjenjuje da ih je bilo oko 3.000. 

Europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel podsjetila je da su čelnici EU-a na summitu prošli tjedan dali Komisiji rok od dva mjeseca da analizira tržište mlijeka. 

Europska proizvodnja mlijeka, po podacima EK, pala je 2008.-2009. za 0,9 posto u odnosu na prethodnu godinu i četiri je posto manja od europskih kvota. 

Prosječna cijena mlijeka je 0,24 eura po litri, no postoje velike razlike među regijama i zemljama. Cijena koju plaćaju potrošači porasla je za 17 posto od ljeta 2007. do ljeta 2008., a od ljeta 2008. cijene u trgovinama pale su za samo dva posto.  

Od ljeta 2008., cijene koje postižu poljoprivrednici pale su za 50 posto.  

Maloprodajni sektor mora pronaći rješenje ili bi poljoprivrednici mogli prekinuti proizvodnju, upozorila je povjerenica. 'Horor scenarij', koji nitko ne želi, bio bi da se proizvodnja u Europi prekine i da se svježe mlijeko mora uvoziti, dodala je. 

Fischer Boel neizravno je kritizirala zemlje koje, poput Njemačke i Francuske, kritiziraju povećanje kvota.  

Vijeće EU-a odlučilo je povećati kvote za proizvodnju mlijeka za 1 posto godišnje do njihova ukidanja 2015.  

'Opasno je i neodgovorno davati nerealne nade u pogledu toga što se može učiniti', kazala je. Kritizirala je članice koje predlažu opcije koje nisu dugoročno održive. 'To je jako opasno', kazala je.

Njemačka smatra da se kvote ne bi smjelo automatski dizati nego da bi to trebalo ovisiti o situaciji na tržištu.  

Francuski ministar poljoprivede Michel Barnier pozvao je europske kolege i EK da saslušaju zahtjeve proizvođača mlijeka. 'Europska komisija ne smije podcijeniti ozbiljnost krize', rekao je. 

Ponovio je svoje protivljenje ukidanju kvota, istaknuvši da bi ih trebalo zamijeniti sličnim mehanizmom. Tržišta mlijeka 'trebaju, na ovaj ili način, zvali li ih mi kvote ili nekako drukčije, europski sustav kontrole proizvodnje', rekao je. 

Talijanski ministar poljoprivrede Luca Zaia pozvao je da se uvedu privremene izravne potpore proizvođačima mlijeka, upozorivši da EU ne može riješiti krizu s tržišnim instrumentima starim 30 godina.  

Predsjednik COPA-e Padraig Walshe upozorio je da je poljoprivreda u EU u krizi te da treba hitna rješenja. 'Bez poljoprivrednika nema hrane. Ne poduzme li se nešto hitno, budućnost europskih zaliha hrane mogla bi biti ugrožena. Poljoprivreda u planinskim i zabačenim područjima, koja osigurava 60 posto mlijeka EU-a, mogla bi doista zauvijek nestati', upozorio je.

Hina