naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Dogovoreno uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone

Najveći proizvođači mobilnih telefona postigli su u ponedjeljak 29. lipnja u Bruxellesu dogovor po kojem se obvezuju uvesti nove univerzalne i energetski učinkovitije punjače za mobilne uređaje.  

Europski povjerenik za industriju Guenter Verheugen kazao je da će prodaja standardnog punjača olakšati život korisnicima mobilnih telefona, smanjiti broj punjača koji se bacaju kada se kupuju novi mobiteli, što će imati i pozitivni učinak na okoliš, a mjera će i omogućujući trgovcima da prodaju telefone bez punjača te bi se trebale sniziti i cijene. 

Danas postoji veliki broj punjača za mobilne telefone u EU-u. Mnogi od njih kompatibilni su samo s određenim telefonima. Svako kućanstvo ima kolekciju punjača koji su postali nepotrebni, a stari punjači trenutno stvaraju nekoliko tisuća tona otpada svake godine, kaže Europska komisija. 

Memorandum o razumijevanju prihvatili su Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Sony Ericsson, Samsung, Research in Motion (proizvođač blackberryja) i Texas Instruments.

'Vrlo sam zadovoljan što je industrija postigla dogovor koji će olakšati život potrošačima. To znači i značajno manje elektronskog otpada, jer ljudi više neće bacati punjače kada kupuju nove telefone', rekao je u priopćenju Verheugen. 

Novi standard za punjače, koji će se odnositi samo na novu generaciju mobitela koji mogu surfati internetom ili slati i primati mailove, temelji se na mikro USB priključku. Prva generacija takvih mobilnih uređaja trebala bi na tržište doći 2010.  

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission welcomes industry's commitment to provide a common charger for mobile phones
  • EUobserver: Industry agrees on standardised EU phone charger
  • EurActiv: EU industry commits to universal mobile phone charger