naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poboljšana gospodarska klima u eurozoni i EU

Povjerenje kompanija i potrošača u gospodarstvo Europske unije i eurozone u ovogodišnjem je lipnju poboljšano treći mjesec zaredom. 

Pokazatelj gospodarske klime koji sastavlja Europska komisija za 16-članu eurozonu u lipnju je tako uvećan na 73,3 boda, nakon u prošlom mjesecu zabilježena 70,2 boda, navodi se dalje u priopćenju Komisije.  

Time se spomenuti pokazatelj dodatno odmaknuo od rekordno niskih 64,6 bodova zabilježenih u ožujku. 

Što se tiče gospodarstva svih 27 zemalja članica EU, odgovarajući je pokazatelj uvećan na 71,1 bod, nasuprot u svibnju zabilježenih 67,9 bodova. 

'Povećanje zabilježeno po sektorima i pojedinačnim zemljama članicama najvećim je dijelom poduprto poboljšanim očekivanjima jer se čini da jača uvjerenje glavnih gospodarskih sudionika da kriza popušta', kaže se u izvješću Komisije. 

'U skladu s tim, očekivanja u pogledu zapošljavanja porasla su u industriji i uslužnom sektoru a očekivanja potrošača u vezi nezaposlenosti prigušena su', dodaje se u izvješću. 

Poboljšanje klime najvećim je dijelom rezultat poboljšanog potrošačkog i povjerenja u sektoru usluga, a u manjoj mjeri poboljšanja u sektoru industrije, tumači dalje EK. 

U većini članica EU zabilježeno je poboljšanje klime, pri čemu su izraženiji rast povjerenja među najvećim gospodarstvima zabilježile Njemačka, Velika Britanija i Francuska. 

U zasebnom izvješću EK, koje je također pokazalo poboljšanje poslovne klime, pokazatelj je uvećan na minus 2,97 bodova, s minus 3,11 bodova. 

 

Više o tome:

Europska komisija: June 2009: Business Climate Indicator improves, but orders continue to deteriorate