naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: Naziru se prvi znaci oporavka gospodarstva eurozone

Gospodarstvo eurozone i dalje je u dubokoj recesiji ali oštre i koordinirane mjere potpore pružaju mu opipljivu potporu te se naziru prve naznake oporavka, zaključila je Europska komisija u ponedjeljak 29. lipnja u najnovijem tromjesečnom izvješću o gospodarstvu eurozone.  

Usprkos nestabilnosti većina financijskih tržišta pokazuje znakove oporavka, a poboljšani su i uvjeti financiranja u eurozoni. 

Mnoge su članice EU mjerama potpore bankovnom sustavu u razdoblju od jeseni 2008. pomogle spriječiti slom financijskih tržišta. Tako brojni pokazatelji sada navode na zaključak da su se prilike na međubankovnom tržištu osjetno poboljšale ali proces normalizacije nije sveobuhvatan, pri čemu EK posebno ukazuje na očekivane nove značajne otpise imovine. 

S jedne strane proračunska politika članica EU pruža značajnu potporu gospodarskim aktivnostima u eurozoni ali istodobno jača pritisak na javne financije, pa bi tako prosječni udio duga u BDP-u u EU trebao 2010. poskočiti za 18 postotnih bodova u odnosu na 2007. i dosegnuti 84 posto, predviđaju u Bruxellesu. 

Takva prognoza dovodi u pitanje održivost spomenutih mjera i zahtijeva efikasne izlazne strategije, upozorava EK. 

Gospodarska i financijska kriza rezultat će vjerojatno i slabijim potencijalom rasta u predstojećim godinama, zbog nižih razina zaposlenosti i produktivnosti, koje će proizići iz vjerojatnog pada odnosno stagnacije istraživanja i razvoja, te kapitalnih ulaganja. 

Tako je u razdoblju od 2000. do 2006. prosječna potencijalna stopa rasta u eurozoni iznosila 1,8 posto da bi u 2008. kliznula po nekim procjenama na 1,3 posto. U ovoj i sljedećoj godini trebala bi iznositi samo 0,7 posto, procjenjuju u EK. 

Uz krizu, gospodarski će rast u sljedećim desetljećima dodatni pritisnuti i starenje populacije, što će postati vidljivo već od 2020. Pretpostavlja se da će broj radno sposobnih građana početi padati već u prvoj polovini sljedećeg desetljeća, te članice EU sada moraju usmjeriti svoje napore na što brže rješavanje postojeće krize i na brz povratak proračunskoj disciplini, sugerira Komisija. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Early signs of improvement but euro-area economy is still in contraction mode