naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Od 1. srpnja ponovno na policama zakrivljeni krastavci

Zakrivljeni krastavci, repa i mrkva neobičnih oblika vraćaju se od 1. srpnja na europske police, pošto je Europska unija ukinula dugogodišnja pravila o minimalnoj veličini i standardnom obliku za voće i povrće široke potrošnje.  

'Od 1. srpnja vraćaju se na police zakrivljeni krastavac i kvrgave mrkve', kazala je povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer-Boel. 

'Ozbiljnije govoreći, to je konkretan primjer našeg nastojanja da se riješimo nepotrebnih birokratskih pravila. Takvu vrstu stvari zaista nije potrebno uređivati na europskoj razini. Nema smisla odbacivati savršeno dobre proizvode samo zato što su veličina i oblik – krivi', naglasila je. 

Europski standardi za voće i povrće često su bili predmet ismijavanja, a birokrati u Bruxellesu opisivani su kao osobe koje se bave veličinama i duljinama poljoprivrednih proizvoda. 

Europska pravila o minimalnoj veličini i obliku bit će odbačena za 26 vrsta voća i povrća, uključivo marelice, patlidžane, trešnje i višnje, češnjak, repu, grašak, špinat i lubenice. 

Deset standarda će ostati, među ostalim, za jabuke, citrusno voće, kivi, breskve i rajčice. Međutim će zemlje i njihovu prodaju moći dopustiti, prvi put, u trgovinama ako na njima budu oznake koje će ih razlikovati od onih propisane kakvoće.  

Nova pravila dopustit će vlastima da omoguće prodaju svega voća i povrća, bez obzira na njihovu veličinu i oblik. 

 

Više o tome:

Europska komisija: The return of the bendy cucumber: 'wonky' fruit and vegetables back on sale from 1st July