naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bildt: Srbija potpuno surađuje s ICTY-jem, ali još nema puna uspjeha

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ocijenio je u utorak 30. lipnja u Stockholmu da Srbija sada potpuno surađuje s Haaškim sudom, ali da ta suradnja još nije urodila potpunim uspjehom.  

'Među onima sam koji misle da Srbija potpuno surađuje s Haaškim sudom, ali ta suradnja još nije urodila potpunim uspjehom', rekao je Bildt skupini bruxelleskih dopisnika koji su u Stockholm pozvani u povodu švedskog preuzimanja predsjedništva EU-a. 

Bildt je istaknuo da se haaški tužitelj Serge Brammertz ne koristi izrazom 'puna suradnja'. 'On iznosi pojedinosti, a mi u Europskoj uniji na temelju tih pojedinosti trebamo ocijeniti je li suradnja potpuna. Valja vidjeti hoće li se s mojim mišljenjem o punoj suradnji složiti i druge zemlje članice', rekao je Bildt. 

Srbija je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om, ali se ne može početi provoditi dok Srbija ne ispuni uvjet pune suradnje s Haaškim sudom, u čemu najviše ustraje Nizozemska, koja kaže da Srbija mora uhititi i izručiti haaške bjegunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića da bi dobila takvu ocjenu. Glavni tužitelj Brammertz govorio je sredinom lipnja na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu o suradnji Srbije. 

Tijekom švedskog predsjedanja očekuje se napredak i u viznoj liberalizaciji za zemlje zapadnog Balkana.  

Europska komisija je odredila niz uvjeta koje te zemlje moraju ispuniti da bi njihovi građani mogli bez viza putovati u zemlje EU-a, među njima i uvođenje biometrijskih putovnica.  

Najdalje u ispunjavanju tih uvjeta otišla je Makedonija, a zatim Srbija i Crna Gora, dok najviše zaostaju Albanija i Bosna i Hercegovina.  

Očekuje se da bi Europska komisija mogla uskoro izići sa zakonskim prijedlogom za ukidanje viza za Makedoniju i Srbiju, ali to moraju odobriti zemlje članice. 

Švedska ministrica pravosuđa Beatrice Ask i ministar za migraciju i azilantsku politiku Tobias Billstroem ističu da je trenutačno najveći problem u tom procesu između Srbije i Kosova. Srbija smatra Kosovo svojim teritorijem i svi kosovski građani po srbijanskim zakonima mogu dobiti putovnicu ako to zatraže. To je problem za većinu zemalja članica koje su priznale Kosovo kao neovisnu državu. 

'Treba riješiti situaciju između Srbije i Kosova u vezi s putovnicama. O tome će trebati još raspravljati', rekao je ministar Billstroem. Na upit nije li sličan slučaj i s bosanskim Srbima, koji imaju srbijanske putovnice i moći će putovati bez viza kad se za Srbiju uvede bezvizni režim, ministar Billstroem je odgovorio da to pitanje 'nije tolikih razmjera' kao s Kosovom i Srbijom.  

Kosovo ne može pregovarati o viznoj liberalizaciji s EU-om jer ono za EU nije država s obzirom na to da neke zemlje članice ne priznaju njegovu neovisnost. Bosna i Hercegovina s druge strane ne ispunjava tehničke uvjete za ukidanje viza, pa mnogi upozoravaju da zbog tog toga jedino kosovski Albanci i Bošnjaci u BiH ne bi mogli putovati bez viza u zemlje članice EU-a. 

Hina