naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Summit EU-Indija

Čelnici Indije i Europske unije predviđaju održavanje godišnjeg sastanka na vrhu 6. studenoga u New Delhiju, najavili su sudionici ministarskog sastanka EU-Indija 29. lipnja u Pragu.  

'Održavanje godišnjih summita između Indije i EU pokazuje važnost koju dvije strane pridaju međusobnim odnosima', rekao je novinarima indijski ministar vanjskih poslova Somanahalli Mallaiah Krishna. 

Europska unija i Indija povezane su strateškim partnerstvom od 2004. i trenutno pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini. 

EU bi željela ojačati veze s tom rastućom ekonomijom, koja se percipira kao faktor stabilnosti u toj regiji, u usporedbi s nestabilnijim susjedima koje potresa i terorizam, kao što su Pakistan i Afganistan. 

Ministarski sastanak organiziran u Pragu, dva dana prije kraja češkog predsjedanja EU-om, omogućio je razmjenu mišljenja o velikom broju pitanja, posebno borbi protiv terorizma i klimatskih promjena, rekao je šef češke diplomacije Jan Kohout. 

'Imamo veliki broj globalnih pitanja s kojima se suočavamo zajedno. Imamo i Indiju kao snažnog partnera u G20', rekla je Benita Ferrero-Waldner, europska povjerenica za vanjske odnose i politiku susjedstva.

Prošli summit EU-Indija održan je u rujnu 2008. u Marseilleu.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: EU-India Troika to set an ambitious agenda for the next EU-India Summit