naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vahlquist i Degert o slovenskoj blokadi i prioritetima švedskog predsjedanja

Slovenska blokada ne smije ni na koji način zaustaviti ili obeshrabriti Hrvatsku da ustraje u nastojanjima kako bi postala punopravna članica Europske unije, rekao je u srijedu 1. srpnja u Zagrebu švedski veleposlanik u Hrvatskoj Fredrik Vahlquist.  

'To ne smije ni na koji način zaustaviti ili obeshrabriti hrvatske pregovarače da nastave pripreme za punopravno članstvo u Europskoj uniji', rekao je Vahlquist na zajedničkoj konferenciji za novinare s voditeljem Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincentom Degertom, održanoj u povodu početka švedskog predsjedanja Europskom unijom. 

Na novinarsku opasku da je proces ipak već zaustavljen, švedski je veleposlanik rekao da je blokada sve 'jako iznenadila' te da 'glavni pregovarač i administracija rade punim tempom i zajedno s Hrvatskim saborom usklađuju se i pripremaju za punopravno članstvo'. 

Hrvatska tijekom šestomjesečna češkog predsjedništva, od siječnja do kraja lipnja ove godine, nije otvorila ni zatvorila nijedno poglavlje pristupnih pregovora. 

Iako u programu švedskog predsjedništva stoji da je nastavak proširenja jedan od izazova švedskog predsjedništva te da bi "pregovori Hrvatske s EU-om mogli ući u završnicu tijekom jeseni", švedski veleposlanik nije točno odgovorio na pitanje postoji li kakva švedska inicijativa za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora. 

Također je naglasio da su pregovori i granični prijepor dva odvojena pitanja. 

'Pitanje granice je hrvatsko-slovensko bilateralno pitanje koje mogu riješiti samo te dvije zemlje', naglasio je. 'S druge strane su pristupni pregovori', a kako je proširenje uvijek bilo 'vrhunski prioritet' švedskog predsjedništva, odlučni smo to nastaviti na jesen, naglasio je. 

Rekavši kako je uvjeren da će granično pitanje biti riješeno, još je jednom naglasio da je Švedska odlučna 'ohrabriti hrvatske kolege i prijatelje da nastave pripreme kako bi Hrvatska postala 28. članica EU-a'. 

Degert je pak kazao kako broj otvorenih i zatvorenih poglavlja hrvatskih pregovora s Europskom unijom ne održava pravo stanje stvari i napore koje Hrvatska poduzima. 

Hrvatska je otvorila 22 poglavlja od 33, o koliko pregovara, ali još devet je spremno za otvaranje - znači sva poglavlja osim dvaju. Zatvoreno je sedam poglavlja, ali četiri su još spremna, a još dva će biti uskoro, objasnio je Degert. 

'Blokada ne znači da bi reforme trebale stati, baš suprotno', kazao je voditelj Delegacije EK. Kao poglavlja koje švedsko predsjedništvo smatra najvećim izazovom, švedski je veleposlanik izdvojio Pravosuđe i temeljna prava te Poglavlje o poljoprivredi. 

Predstavljajući izazove koji se nalaze pred švedskim predsjedništvom u drugoj polovici ove godine, vremenu kad će se utemeljiti novi Europski parlament, nova Europska komisija te rješavati pitanje Lisabonskog ugovora kojim bi se trebala reformirati tijela EU-a, veleposlanik je naglasio da su dva glavna izazova: gospodarska kriza i nezaposlenost te uklanjanje uzroka klimatskih promjena.

Ostali švedski prioriteti su zaštita sigurnosti i prava pojedinaca, strategija za baltičku regiju, jačanje uloge EU-a kao svjetskog čimbenika te nastavak procesa proširenja. 

'Nastavak procesa proširenja strateški je važan kako bi se osigurao mir i napredak u otvorenoj, ujedinjenoj Europi. Bitno je da EU slijedi svoja opredjeljenja i načela u području proširenja, a dinamiku procesa europskih integracija odredit će napredak svake pojedine zemlje u provedbi reforma', kaže se u programu švedskog predsjedništva.

Hina