naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU traži od Latvije korekciju proračunskog manjka do 2012.

Europska komisija zatražila je u četvrtak 2. srpnja od Latvije da do 2012. sreže ogromni proračunski manjak na dopuštenu razinu nakon što je dobila očajnički potrebnu ratu kredita.  

Riga očekuje da će proračunski manjak u ovoj godini dosegnuti 11,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) dok bi se aktivnosti u latvijskom gospodarstvu trebale smanjiti za 18 posto. 

EK je od latvijske vlade zatražila da u ovoj godini zadrži proračunski manjak na 10 posto BDP-a, te da osigura njegovo smanjenje na dopuštenu razinu u EU od tri posto BDP-a do 2012. 

Vlada u Rigi nedavno je ponovno značajno srezala proračunsku potrošnju kako bi udovoljila uvjetima za dobivanje međunarodnog spasonosnog paketa zajmova i dobila ratu koja joj je potrebna da otkloni prijetnju neplaćanja dugova i valutne krize. 

Bila je prisiljena srezati većinu plaća u javnom sektoru za 20 posto, te mirovine za 10 posto, zajedno s mnoštvom drugih mjera, kako bi udovoljila uvjetima za međunarodnu pomoć. 

Bruxelles je kazao da će EU ovaj mjesec nastaviti s isplatom druge rate u visini 1,2 milijarde dolara, koja je obustavljena zbog bojazni u vezi s latvijskim pridržavanjem mjera kresanja proračunske potrošnje. 

'Latvija prolazi kroz vrlo bolnu prilagodnu, no EU pruža značajnu podršku kroz isplatu zajma', kazao je europski povjerenik za monetarnu politiku Joaquin Almunia u službenom priopćenju. 

'Korekcija velike proračunske i makroekonomske neravnoteže vratiti će zemlju na put usvajanja eura i održivog rasta koji vodi do otvaranja novih radnih mjesta', dodao je. 

U prosincu je Latvija izborila 7,5 milijardi dolara pomoći od MMF-a, EU-a i ostalih zajmodavaca. Na taj iznos EU će pridodati do 3,1 milijarde eura, te je već dodijelila prvu milijardu. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission recommends 2012 for correction of the excessive deficit in Latvia and decides to release second loan instalment
  • EUbusiness: EU tells Latvia correct deficit by 2012