naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Čelnik ECB-a podupire dolar kao valutu svjetskih rezervi

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozdravio je predanost američke vlade snažnom dolaru u kontekstu poziva nekoliko svjetskih sila, poput Francuske, na pokretanje nove rasprave o globalnom sustavu valuta. 

'O tom pitanju imam vrlo jasno stajalište i samo jednu poruku. Od velike je važnosti to što SAD ističe kako je snažan dolar u njegovom interesu', kazao je Trichet, upitan bi li američki dolar trebao ostati glavna svjetska valuta.  

Smatram to iznimno važnim i pozdravljam takvo priznanje, dodao je čelnik ECB-a na marginama jedne konferencije o gospodarstvu u francuskom Aixu, prenosi Forbes. 

Na istom sastanku, kako prenosi agencija Bloomberg, francuska ministrica Christine Lagarde pozvala je na bolju koordinaciju mjera valutne politike, dodajući kako bi svjetski čelnici trebali raspraviti o metodama upravljanja 6.500 milijardi dolara vrijednim valutnim rezervama. 

Ustvrdila je nadalje da bi trebalo postaviti pitanja vezana uz ravnotežu valuta i njihove uloge u svijetu koje su se promijenile zbog krize i sve utjecajnije uloge zemalja u razvoju, prenosi dalje Bloomberg. 

Guverner francuske središnje banke Christian Noyer tom je prigodom odaslao istu poruku. 'Mi se doista moramo pobrinuti da se među velikim valutama u godinama koje slijede uspostavi veća stabilnost', kazao je. 

Pitanja osporavanja američke valute kao glavnog oslonca međunarodne monetarne i trgovinske politike nakon Drugog svjetskog rata pojavila su se u okolnostima globalne financijske i ekonomske krize potekle iz američkog gospodarstva. 

Rasprave o globalnoj košarici valuta postale su aktualne u vrijeme kada se čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta plus Rusija iz skupine G8 pripremaju za samit koji bi 8. srpnja trebao započeti u talijanskom gradiću L'Aquili. Nakon toga trebali bi se sastati s kolegama u zemljama u razvoju. 

 

Više o tome:

EUobserevr: ECB chief backs dollar amid calls for reserve currency debate