naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska i Njemačka ujedinjuju snage na izradi nacrta reforme CAP-a

Pariz i Berlin osnovali su francusko-njemačku radnu skupinu koja će izraditi nacrt reforme europske Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) za razdoblje nakon 2013. 

Radna skupina osnovana je 2. srpnja, dan prije sastanka novoimenovanog francuskog ministra poljoprivrede Brune Le Mairea s predsjednikom Europske komisije Joséom Manuelom Barrosom, čija je tema bio francuski stav o budućoj reformi. 

Le Maire je kazao da Barroso dijeli njegove poglede o 'strateškoj važnosti' poljoprivrede za EU i za garanciju sigurnosti opskrbe hranom u Europi. 

'Apsolutno je neophodno regulirati proizvodnju', kazao je Le Maire novinarima nakon sastanka, istaknuvši da je poljoprivredni sektor previše važno pitanje da bi ga se prepustilo isključivo tržištu. 

'Pojačana regulativa' bit će francuska smjernica u pregovorima o reformi poljoprivrede, dodao je. No, regulativa ne znači nužno kvote, kazao je, osvrnuvši se na trenutne prosvjede oko cijena mlijeka. 

'Naš glavni politički cilj mora biti garancija stabilnog i pristojnog prihoda za poljoprivrednike', nastavio je, napomenuvši da su francuski poljoprivrednici izgubili 20 posto prihoda od 2008.. Takva promjenjivost cijena i njihov pad nisu ekonomski održivi i poljoprivrednici ne mogu živjeti s time, naglasio je. 

Drugo, Le Maire je kazao da formiranje cijene mora biti transparentnije, sugerirajući praćenje kretanja cijena u cijelom lancu opskrbe. 

Treće, francuski ministar poljoprivrede kazao je da 'inovacija i ulaganje u poljoprivredno-prehrambeni sektor moraju biti u samom središtu europske Lisabonske agende za rast i radna mjesta, čija revizija se planira iduće proljeće. Ukoliko Europa želi imati globalno konkurentni poljoprivredno-prehrambeni sektor, tada treba ponuditi industriji način da ostvari taj cilj', dodao je Le Maire. 

Francusko-njemačka suradnja na reformi CAP-a bit će vrlo tijesna, najavio je francuski ministar, naznačivši da će u svoj kabinet uključiti njemačkog dužnosnika radi pripreme posla. Zauzvrat će i francuski dužnosnik biti poslan u Berlin, kazao je. 

Radna skupina otvorena je za ostale koji se žele pridružiti, dodao je, najavivši posjet glavnim gradovima EU, počevši od Londona, a sljedeće bi postaje trebali biti Madrid, Rim, Bukurešt i Varšava.  

Pariz i Berlin očekuju da će izraditi prva vodeća načela reforme CAP-a u 'idućim mjesecima', dodao je. 

 

Više o tome:

EurActiv: France, Germany join forces on CAP reform