naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija odustala od uvođenja carina na mobilne telefone treće generacije

Pod snažnim pritiskom skandinavskih članica Europske unije, Europska komisija odlučila je odustati od plana o uvođenju carina za mobilne telefone najnovije generacije, opremljene GPS čitačima i prijamnicima tv-signala. 

Tu su odluku, koja će vjerojatno dati dodatnog poticaja premještanju europske telekomunikacijske industrije izvan Europe, pozdravili i proizvođači i potrošači. 

Europska je komisija prošle godine predložila reviziju proračunske klasifikacije mobilnih telefona kako bi se uzele u obzir nove funkcije telefona treće generacije, među kojima su GPS čitači i prijamnici tv-signala.  

U Bruxellesu su procijenili da bi se nova klasifikacija odnosila na samo jedan posto proizvoda trenutno dostupnih na tržištu. No, njezini su prijedlozi naišli na oštro protivljenje proizvođača pametnih telefona, ponajprije onih u istočnoj Aziji. 

Važeće carinske klasifikacije EU omogućuju uvoz mobilnih telefona bez carinskih nameta, dok GPS prijamnici podliježu obvezi plaćanja carina u visini 3,7 posto, koja se u slučaju opreme za prijem tv-signala penje na čak 14 posto.  

Stoga se nametnulo pitanje kolika bi trebala biti carina za mobitele opremljene GPS čitačima.

'Komisija je odlučila odustati od nove klasifikacije postojećih mobilnih uređaja', kazala je Maria Assimakopoulou, glasnogovornica za fiskalna pitanja Europske komisije za EurActiv. 

No, naglasila je kako time nije riješeno pitanje carinskih pristojbi, već se taj problem tek odgađa do dolaska na tržište nove generacije mobilnih telefona. 'Nitko ne zna koje će funkcije ti telefoni imati, te stoga nitko ne može spriječiti klasifikaciju njihovih carinskih pristojbi', kazala je, nagovješćujući moguće trgovinske barijere. 

Neke zemlje članice, primjerice Njemačka i Nizozemska, smatraju da bi odgovor trebao biti da mobilni telefon s dodatnim funkcijama automatski postaje novi uređaj, na koji se primjenjuje drukčiji carinski režim. Te se dvije zemlje zalažu za uvođenje carine u visini 3,7 posto na europskoj razini za mobilne telefone opremljene GPS čitačima, te carine u visini 14 posto za mobilne uređaje s ugrađenim tv-prijamnikom. 

 

Više o tome:

EurActiv: Deal opens EU market to foreign-made smartphones