naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kriza bi mogla ozbiljno pogoditi potencijale za rast gospodarstava eurozone

Povjerenik Europske komisije za gospodarstvo upozorio je zemlje članice eurozone da bi im potencijal za gospodarski rast mogao biti trajno okljaštren financijskom krizom koja ih je primorala na golemu potrošnju i gomilanje dugova.  

U nastupu pred novinarima Joaquin Almunia je kazao da će manji potencijal za rast 'ograničiti naš manevarski prostor', te da vlade ne bi smjele 'stvarati daljnje neravnoteže prilikom donošenja odluka o modusima izlaska iz krize'. 

To im je upozorenje da obuzdaju ukupni javni dug i godišnje proračunske manjkove koji su nabujali budući da vlade izdvajaju milijarde eura za spašavanje banaka, podupiranje gospodarskog rasta i naknade za sve veći broj nezaposlenih. 

Ministri financija eurozone nisu skloni brzo se povući iz aktualnih programa poticaja gospodarstva.  

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker koji vodi mjesečne razgovore 16 ministara financija eurozone kazao je da još nije došao trenutak u kojem bi se mogla primijeniti određene izlazna strategija budući da se zemlje članice još uvijek nalaze usred krize. 

'Svi smo stajališta da se mjere poticaja, uključujući fiskalne mjere za podupiranje financijskog sektora i tržišta rada, moraju zadržati sve dok postoji rizik da se gospodarska situacija dodatno pogorša', kazao je Juncker nakon sastanka. 

Naglasio je također da bi bilo uvelike pogrešno izvoditi zaključke da se eurozona nalazi na rubu deflacije nakon što je Eurostat za lipanj izvijestio o padu cijena u eurozoni za 0,1 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije. 

Razloge toga pripisao je oštrom smanjenju cijena nafte, hrane i roba nakon prošlogodišnjih rekordnih razina a ustvrdio je da je njihova aktualna niska razina privremena pojava. 

'Inflacija neće ostati negativna kroz dulje razdoblje', kazao je on. 'Na kratki rok pad cijena dobar je za kupovnu moć kućanstava', tumači on.(Hina) 

 

Više o tome:

Vijeće EU: Financial markets: How to reduce pro-cyclicality