naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Provjera izdržljivosti pokazala da bi austrijske banke preživjele krizu u istočnoj Europi - austrijska središnja banka

Austrijske banke imaju dovoljno kapitala da prežive 'drastičnu' recesiju u istočnoj Europi koja bi srezala dobiti i povećala izdvajanja za nenaplativa potraživanja u 2010., priopćila je u ponedjeljak 6. srpnja austrijska središnja banka prilikom objave rezultata provjere izdržljivosti tamošnjeg bankovnog sektora.  

Provjera je provedena pod pretpostavkom rasta nenaplativih potraživanja na 10 posto u Austriji, te 20 posto u istočnoj Europi, u sklopu recesije koja bi trajala do kraja 2010., kazao je guverner austrijske središnje banke Andreas Ittner u kratkom obraćanju novinarima u ponedjeljak u Beču.  

U tom bi se slučaju vjerojatno smanjila i dobit banaka, zbog utjecaja valutnih tečajeva, dodao je. 

'Provjera izdržljivosti pokazuje da je austrijski bankovni sustav - promatrano s današnjeg gledišta - dovoljno kapitaliziran', kazao je Ittner. 'Sve banke ključne za sustav preživjele bi čak i u slučaju ozbiljnog produbljenja globalne gospodarske krize'. 

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) i Međunarodni monetarni fond (MMF) prošli su tjedan upozorili da bi austrijskim bankama mogla trebati dodatna državna pomoć u slučaju nastavljenog pada gospodarskih aktivnosti u istočnoj Europi.  

Austrija je dosad injektirala oko 6,4 milijarde eura u Erste Group Bank AG, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG, Bawag PSK Bank, Hypo Alpe-Adria Bank International AG, i Oesterreichische Volksbanken AG. 

Vlada je bankama obećala 15 milijardi eura u sklopu 100 milijardi eura vrijednog paketa državne pomoći. U studenome je pristala kupiti Kommunalkredit Austria AG od Volskbanken i Dexije SA, što je jedini slučaj nacionalizacije u austrijskom bankovnom sektoru od početka globalne financijske krize. 

Provjera izdržljivosti temeljila se na pretpostavci o padu stope adekvatnosti kapitala (Tier 1) najvećih šest austrijskih banaka s 8,5 posto na 5,1 posto. 'Taj scenarij temelji se na daleko lošijim pretpostavkama od onih koje središnja banka očekuje', napomenuo je Ittner. 

Austrijske su banke na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja u regiji istočne Europe imale 187 milijardi eura nedospjelih zajmova, u usporedbi s 201 milijardi eura na kraju trećeg tromjesečja 2008. 

Hina