naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
E.ON i GDF Suez kažnjeni s milijardu eura

Europska komisija priopćila je da je plinskim divovima E.ON i GDF Suez odredila više od milijardu eura kazne zbog dogovaranja cijena na tržištu.  

Njemački E.ON i francuski GDF Suez moraju svaki izdvojiti po 553 milijuna eura. Radi se o prvoj dosadašnjoj Komisijinoj kazni izrečenoj energetskom sektoru. 

Dvije su tvrtke 1975. sagradile plinovod kodnog imena MEGAL za prijevoz sibirskog plina, te su do 2005. imale sporazum prema kojemu nijedna od njih nije taj plinovod smjela upotrebljavati za prodaju na tržištu one druge. 

To je ograničavalo ravnopravnu tržišnu utakmicu i spriječilo jeftinije dobavljače da unajme plinovoda i uđu u to poslovanje. 

Komisija je istragu pokrenula nakon nenajavljenih inspekcija 2006. u uredima dviju kompanija u Njemačkoj i Francuskoj. 

Iako su kazne među dosad najvišima, radi se o zanemarivim iznosima u usporedbi s godišnjim prihodima dviju kompanija u 2008., kada je E.ON ostvario 87 milijardi eura prihoda, a GDF Suez 68 milijardi. 

Njemačka tvrtka Ruhrgas, na koju se kazna odnosi, sada je dio ogromne grupacije E.ON, dok se tadašnji Gaz de France kasnije spojio s GDF Suezom.  

'Ova odluka upućuje jasan signal energetskim tvrtkama da Komisija neće tolerirati nikakav oblik ponašanja kojim se krši ravnopravno tržišno natjecanje', kazala je povjerenica za konkurentnost Neelie Kroes. 'Dogovorna podjela tržišta predstavlja jedan od najgorih oblika kršenja poštene tržišne utakmice'. 

Plinovod MEGAL, u zajedničkom vlasništvu dviju kompanija, upotrebljavan je za transport plina iz Rusije preko Češke i Austrije do Njemačke i Francuske. No, nakon što je liberalizacija tržišta 2000. učinila monopole nezakonitima, E.ON i GDF nastavili su s ranijom praksom. 

 

Više o tome:

EUobserver: Energy giants to challenge EU fine