naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska zdravstvena iskaznica: 180 milijuna nositelja

Europska komisija podsjetila je u četvrtak 9. srpnja, na samom početku sezone ljetnih odmora, da građani EU-a koji imaju europsku iskaznicu zdravstvenog osiguranja (EHIC) mogu dobiti zdravstvenu pomoć u svakoj od 31 zemlje koje sudjeluju u inicijativi, upravo kao da se nalaze u svojoj matičnoj državi.  

Europsku zdravstvenu iskaznicu, koja slavi svoj peti rođendan, trenutno posjeduje 180 milijuna Europljana. 

'Građani iz 31 europske zemlje mogu se koristiti iskaznicom kako bi dobili potrebnu zdravstvenu pomoć ako se razbole ili imaju nesreću u svakoj od zemalja članica koje sudjeluju u inicijativi (EU, Norveška, Lihtenštajn, Island i Švicarska)', kaže se u priopćenju Europske komisije. 

Oko 35 posto Europljana trenutno posjeduje tu iskaznicu koja olakšava postupak i smanjuje administrativni teret za liječničke usluge tijekom privremenog boravka u inozemstvu. 

EHIC pokriva svu zdravstvenu skrb potrebnu tijekom privremenog boravka u jednoj od zemalja, bilo da je to radi putovanja, rada ili studija. U slučaju bolesti ili nesreće, iskaznica daje nositelju pravo na isti medicinski tretman kako i lokalnom pacijentu. 

To je kao da je osiguran u zemlji u koju dolazi', kaže Komisija. 

Iskaznica je uvođena postupno između lipnja 2004. i prosinca 2005. te je zamjenjivala raniji dokument nazvan E111. 

Međutim, i dalje postoje razlike među zemljama: u Italiji, Austriji, Češkoj i Švicarskoj gotovo svi imaju EHIC, dok u Bugarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj, Poljskoj i Španjolskoj iskaznicu ima manje od 5 posto stanovništva. 

 

Više o tome:

Europska komisija: 180 million Europeans will benefit from the EU Health Insurance Card this summer