naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
UN-ova agencija odbila prijedlog EU-a o crnoj listi zrakoplovnih prijevoznika

Čelnik međunarodnog zrakoplovnog udruženja ICAO odbio je u četvrtak 9. srpnja prijedlog europskog povjerenika za promet Antonija Tajanija o izradi svjetske crne liste nesigurnih zrakoplovnih prijevoznika.  

'Ne mislim da je to rješenje na globalnoj razini', odgovorio je novinarima Roberto Kobeh Gonzalez, predsjednik Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva, na pitanje podržava li tu ideju. 

Tajani je prošlog tjedna kazao da će predložiti stvaranje globalne crne liste nesigurnih zrakoplovnih prijevoznika nakon što je objavljeno da je zrakoplov jemenske zrakoplovne kompanije, koji se srušio u blizini Komora u Indijskom oceanu, ranije imao problema sa sigurnošću tijekom provjera u Europskoj uniji. 

'Odvraćanje putnika od putovanja određenim zrakoplovom ili korištenja usluga određenog zrakoplovnog prijevoznika na određenim rutama neće nužno smanjiti broj nesreća', kazao je Gonzalez. 

'Trenutno se ne mogu založiti za svjetsku crnu listu jer nemam odgovarajući mandat zemalja članica ICAO-a, no u potpunosti se slažem s povjerenikom Tajanijem da trebamo surađivati', rekao je Gonzalez. 

 

Više o tome:

EurActiv: UN agency rejects EU call for global airline blacklist