naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Porast trgovine lažnim proizvodima u EU-u

Čelnik Opće uprave za carine u Europskoj komisiji kaže da je došlo do 'eksplozije' u trgovini opasnim i lažnim proizvodima u Europskoj uniji. 

Govoreći u Bruxellesu u srijedu 8. srpnja, Walter Deffaa također je kazao da se carinski službenici širom Europe suočavaju sa sve većom prijetnjom. 

Deffaa je naglasio da su to samo neki od izazova s kojima će se carinska unija morati suočavati u nadolazećim godinama. 

'Naši carinski dužnosnici suočavaju se s rastućom i sve većom opasnošću od prijetnji na europskim granicama. U svim zemljama članicama posljednjih nekoliko godina došlo je do sve obimnijih zapljena oružja', rekao je. 

'Istovremeno, došlo je do 'eksplozije' opasnih i lažnih proizvoda, kao što su primjerice oni farmaceutski. Krijumčarenje ljudi također je uvijek prisutan problem'. 

Deffaa je kazao da je još jedna opasnost činjenica da kriminalci imaju sve lakši pristup modernoj tehnologiji, dodajući da će carinici moći raditi svoj posao samo ako mogu držati korak s tehnološkim promjenama. 

Osim toga, iako se opseg posla posljednjih godina povećava, pao je broj zaposlenika. 

'Širom EU sada je 10.000 manje carinskih dužnosnika nego prije pet godina', kazao je, dodajući da je pritisak na one koji rade sve veći. 

Njemački dužnosnik također je rekao da se kroz godine dramatično mijenjao opseg posla carinika, a njihov posao često je podcijenjen. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Customs: Commission publishes 2008 statistics of Customs actions to enforce intellectual property rights at the EU's external border
  • EUobserver: Fake goods seized at EU borders up 125 per cent