naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
OLAF od Bugarske traži snažniju borbu protiv korupcije

Čelnik europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) Franz-Hermann Bruener rekao je da Bugarska mora učiniti više kako bi se borila protiv korupcije i posebno protiv zlouporabe europskih fondova. 

OLAF je u četvrtak 9. srpnja u Bruxellesu predstavio godišnje izvješće za 2008. Najveći dio novih istraga, otvorenih prošle godine, odnosi se na vrlo mali broj zemalja: Bugarsku, Rumunjsku, Belgiju, Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju. Zahvaljujući OLAF-u prošle je godine vraćeno u europsku blagajnu 460 milijuna eura.  

Sofija 'ima još dug put pred sobom', rekao je Bruener. 'Još uvijek čekamo na rezultate nekih slučajeva i još uvijek vidimo kriminalce kako plešu svima pred nosom, uključujući i bugarsku vladu', rekao je. 

Bugarska se priključila Europskoj uniji 2007. ali je stavljena pod poseban mehanizam nadzora zbog neuspjeha u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Sumnje u prijevaru dovele su do toga je Europska komisija prošle godine suspendirala ukupno 800 milijuna eura poljoprivredne, regionalne i infrastrukturne pomoći Bugarskoj. Oko 465 milijuna još uvijek je zaleđeno, dok je Bugarska ukupno definitivno izgubila 220 milijuna. 

Bruener je zamijetio da su 'manji slučajevi riješeni', ali ne i 'veliki koji su izazvali blokadu europskog novca'. 'To je za nas vrlo razočaravajuće'. 

'Veliki slučajevi koji su izazvali blokadu europskog novca još se moraju završiti, i ti ljudi još uvijek hodaju uokolo, iako postoje dokazi protiv njih koje su potvrdili sudovi u drugim zemljama članicama', naglasio je. 

'Moramo smanjiti politički utjecaj administracije, kako bi ona bila vjerodostojnija i sposobnija oduprijeti se vanjskim utjecajima', dodao je. 

Čelnik OLAF-a izrazio je također snažnu kritiku rumunjskog pravosuđa, koje se vrlo sporo bavi mnogim slučajevima koje mu je europski ured stavio na stol prošle godine. 

Također je kritizirao neprihvatljivo trajanje nekih procesa i rezultate istraga općenito. 

Od osnutka 1999., OLAF je otvorio oko 3.000 slučajeva koji su završili presudama pred kaznenim sudovima u slučaju oko 300 osoba.  

Istrage se bave najraznorodnijim područjima, od tužbe protiv dužnosnika Komisije koji je tražio mito za zaključivanje nekih ugovora do utaje novca iz zdravstvenih projekata za Ugandu. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: OLAF publishes Annual Activity Report
  • EurActiv: Anti-fraud chief sees 'long way to go' for Bulgaria