naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EFSA: Pesticidi u organskoj hrani

Godišnje izvješće Europske agencije za hranu (EFSA) utvrdilo je prisutnost tragova pesticida u organskim prehrambenim proizvodima koji bi trebali biti slobodni od tih sintetičkih proizvoda za zaštitu biljaka. EFSA je prvi put u ovogodišnje izvješće uključila i organsku hranu. 

'Istina je da su tragovi pesticida pronađeni i u tim uzorcima', rekao je Ian Palombi, zadužen za odnose s javnošću u EFSA-i. 

Dodao je da je količina uzoraka organske hrane u kojima su pronađeni pesticidi općenito niža od količine kod konvencionalno uzgojenog voća, povrća i žitarica. 

Zasad ne postoji limit za prisustvo pesticida u organskoj hrani, te se limiti za konvencionalnu primjenjuju i za organsku. 

Alfred Schaedeli iz švicarskog istraživačkog instituta za organsku poljoprivredu začuđen je rezultatima. 'Poljoprivrednici koji uzgajaju organsku hranu ne koriste uopće pesticide', kaže on, dodajući da je moguće da su vrlo male količine sintetičkih proizvoda prisutne u tlu ili oko bioloških farmi. 

S druge strane, Phil Newton iz Europske udruge za zaštitu usjeva koja predstavlja primjerice Bayer CropScience, BASF, Syngentu i Monsanto, kaže da je prava istina da sve vrste poljoprivrede koriste pesticide, uključujući organsku. 

Što se tiče konvencionalne hrane, 96 posto analiziranih uzoraka hrane u skladu je s maksimalnim dopuštenim razinama za pesticide a 4 posto ih prelazi te razine, pokazuje novo izvješće. Ovogodišnji rezultati odnose se na uzorke prikupljene 2007. 

Ukupno su pronađeni ostaci 354 različita pesticida u voću i povrću, dok su tragovi 72 pesticida pronađeni u žitaricama. Za veliku većinu (96 posto) razina tragova je u prihvatljivim limitima. 

Izvješće naglašava da su 'u većini slučajeva tragovi pesticida znatno ispod toksikološki prihvatljivih razina'. 

Europska komisija objavila je u srpnju 2006. 'paket o pesticidima' čiji je cilj bio zaštititi ljudsko zdravlje i okoliš od opasnog ili prekomjernog korištenja pesticida u poljoprivredi. 

 

Više o tome:

EurActiv: EU report reveals pesticides in organic food