naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Britanija i Francuska u lipnju ukinule najviše radnih mjesta u EU

Gubitak radnih mjesta u Europskoj uniji i dalje nadmašuje broj novootvorenih radnih mjesta a najveći je broj najavljenih otpuštanja u lipnju zabilježen u Francuskoj i Britaniji, prenose europski mediji u ponedjeljak 13. srpnja zaključak najnovijeg mjesečnog izvješća o tržištu rada u EU.  

Najnovije izvješće Europske komisije pokazalo je da se situacija na tržištu rada 27-članog bloka i dalje pogoršava. Tako je u razdoblju od rujna 2008. do lipnja ove godine ukinuto nekih 640.000 radnih mjesta dok je novih otvoreno tek 219.000.  

Samo u prošlom mjesecu zabilježeno je 87 slučajeva smanjivanja broja zaposlenih u sklopu programa restrukturiranja, što je dovelo do otpuštanja 50.000 radnika. 

Francuska s 19.625 najavljenih otkaza i Britanija s njih 11.528 nalaze se na vrhu lipanjske liste zemalja EU-a s najvećim brojem slučajeva preustroja na tržištu rada. Slijede Češka s 3.070, Poljska s 2.310 i Njemačka 1.960 slučajeva preustroja. 

Industrijska proizvodnja i usluge obrazovanja su među sektorima koji su prošli mjesec bili najsnažnije pogođeni otkazima, zaslužni za gotovo dvije trećine najavljenih otpuštanja radnika - 33.000 od ukupno 50.000. 

Dok se proizvodnja pokazala najteže pogođenim sektorom, u kojemu je od prošlogodišnjeg rujna izgubljeno gotovo 340.000 radnih mjesta, ili polovica od ukupnog broja, lipanjske statistike vezane uz sektor obrazovanja rezultat su planova francuskog ministarstva obrazovanja da u idućoj godini ne zamijeni oko 16.000 zaposlenika na odlasku. 

I sektor financijskih usluga izvijestio je prošli mjesec o značajnom smanjenju broja zaposlenih, ukinuvši 8.000 radnih mjesta, uključujući 4.500 u britanskoj bankarskoj grupaciji Lloyds. 

Gledano kroz duže razdoblje, maloprodajni je sektor zabilježio najviše zatvaranja velikih razmjera i ukidanja radnih mjesta, pri čemu britanski Woolworths i Stylo, te njemački Arcandor najviše odražavaju poteškoće koje su zadesile taj sektor. 

 

Više o tome:

EUobserver: Britain and France record highest June job cuts