naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U Zagrebu održano predavanje prof.dr.sc. Marjana Svetličića o slovenskim iskustvima članstva u EU

Prof.dr.sc. Marjan Svetličić, ravnatelj Centra za međunarodne odnose iz Ljubljane te profesor ljubljanskog  Fakulteta za društvene znanosti održao je u ponedjeljak, 13. srpnja 2009. god., u prostorijama Informacijskog centra EU pri Delegaciji Europske komisije u Zagrebu predavanje na temu 'Iskustva Slovenije s članstvom u EU  - pet godina nakon proširenja'.

Predavanje je organizirao Institut za međunarodne odnose (IMO) Zagreb te znanstveno-istraživačke institucija TEPSA (Trans European Policy Studies Association ) iz Bruxellesa u okviru programa TEPSA predavanje (TEPSA lecture). Prije predavanja uvodnu riječ je održala ravnateljica Instituta za međunarodne odnose dr.sc. Sanja Tišma.  Predavanjem je moderirala dr.sc. Višnja Samardžija, voditeljica Odjela za europske integracije  Instituta za međunarodne odnose Zagreb.

U zanimljivom interaktivnom nastupu pred brojnom publikom, u kojoj se nalazio i veleposlanik Slovenije u RH, profesor Svetličić se usredotočio  na ekonomsku analizu slovenskog članstva u EU te  na proces priprema za punopravno članstvo koji je Slovenija okončala 2004. god.

 Dileme oko stupanja u članstvo EU trebaju biti riješene kroz komunikaciju sa građanstvom i prvenstveno na realističnim a ne idealističkim osnovama naglasio je profesor Svetličić. Pritom je pogrešna koncepcija da članstvo u EU nema alternativa, jer alternative uvijek postoje. Potrebno je ukazati na sve realne alternative te prednosti i nedostatke koje nose.

Takav realističan pristup najviše pomaže komunikacijskoj strategiji u približavanju EU građanima. Način i vremenska dinamika stupanja u članstvo mogu biti različiti, brži ili sporiji.

Nedostaci brze integracije jesu povećani društveni troškovi u kratkom razdoblju, nedovoljno vremena za stjecanje iskustva u primjeni europskih pravila te slabljenje pregovaračkih pozicija u procesu usklađivanja sa europskom pravnom stečevinom zbog pritiska što bržeg završetka procesa stupanja u punopravno članstvo.

Nedostaci spore integracije jesu, smatra profesor Svetličić, opasnost od gubitka historijske prilike za ulazaka novih zemalja, koja nije uvijek otvorena, zamor EU proširenjem (tzv. enlargement fatigue), smanjeni priljev izravnih stranih ulaganja te slabija dostupnost europskih fondova.

Profesor Svetličić je pričao i negativnim stranama članstva u EU. Postoji opasnost od stvaranja tzv. efekta trade diversion u trenutku integriranja u jedinstveno europsko tržište, što može dovesti do gubitka nekih tržišta. Zatim, očekivani ekonomske prednosti članstva obično nisu brzo vidljivi te ih prosječni građanin neće osjetiti neposredno nakon ulaska.

Velik broj zabilježenih negativnosti zacijelo može biti pripisan i specifičnom tranzicijskom razdoblju a ne procesu europskih integracija. Naravno, to ne vrijedi samo za Slovenije već i za Hrvatsku te zemlje regije.

 Zaseban dio predavanja odnosio se na prikaz makroekonomskih pokazatelja Slovenije u posljednjih pet godina od stupanja u članstvo. Zaključak je da je Slovenija pokazala vrlo pozitivne rezultate u odnosu na druge petog vala proširenja što joj je i omogućilo ulazak u euro zonu.

Slovenija će uskoro postati prva nova članica koja više neće biti neto primatelj sredstava iz EU nego će biti neto davatelj sredstava. Profesor Svetličić je naglasio da uvođenje eura znači povećanu otpornost krizama i tržišnim potresima ali da sa sobom donosi i povećanu stopu inflacije od približno 0,3 posto.

Profesor Svetličić je u zaključku naglasio da su za članstvo u Uniji, kao i za proces pregovaranja, ključna nova znanja i tzv. soft skills jer je vrlo bitno znati učinkovito i brzo prezentirati stajališta pred svim zemljama članicama i institucijama u Bruxellesu.

Predavanje je potaknulo zanimljivu raspravu u kojoj su sudjelovali među ostalim dr.sc. Mladen Staničić i dr.sc. Sanja Maleković  iz Instituta za međunarodne odnose Zagreb, Ani Pejković iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH te ekonomski stručnjak dr.sc. Dražen Kalogjera. Događaj je završio prigodnim domjenkom i neformalnim druženjem sudionika.

 Dominik Vuletić