naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže sankcije za banke koje isplaćuju bonuse za rizična ulaganja

Novi prijedlog zakona koji je u ponedjeljak 13. srpnja objavila Europska unija regulatore bi ovlastio da sankcioniraju banke čija politika isplate plaća potiče pretjerano poduzimanje rizika.  

Komisijin prijedlog pooštrava EU propise o kapitalu banaka kako bi se primijenile lekcije iz najteže financijske krize od 1930tih., te zahtijeva od banaka veću transparentnost kada je pitanju portfelj sekuritiziranih proizvoda, epicentra tekuće kreditne krize. 

Nacrt zakona, koji još moraju odobriti Europski parlament i EU vlade, također predlaže pooštravanje zahtjeva o kapitalu za rizičnu imovinu kojom banke trguju, stoji u Komisijinom priopćenju. 

Povisit će se i kapitalni zahtjevi za dodatnu sekuritizaciju, radi što preciznijeg odražavanja rizika koje takva imovina uključuje, ističe Komisija. 

Osim dijela koji se odnosi na nagrađivanje bankovnih dužnosnika, Komisijin prijedlog većim dijelom odražava aktualnu reformu direktive o zahtjevima o visini kapitala banaka, poznatu pod nazivom Basel II. 

Europska bankovna federacija (EBF) priopćila je kako taj Komisijin prijedlog zakona ne sadrži nikakva iznenađenja te da su banke spremne za promjene. 

'Ono čemu se protivimo jest da nadzorne vlasti određuju razinu ili oblik nagrađivanja', kazala je glasnogovornica EBF-a. 'Također inzistiramo na tome da nova pravila o nagrađivanju budu međunarodna. Želimo jednake uvjete za sve', dodala je. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission proposes further revision of banking regulation to strengthen rules on bank capital and on remuneration in the banking sector
  • EUobserver: Brussels puts forward stricter rules for banks