naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže ukidanje viza za 3 balkanske zemlje, BiH i Albanija na čekanju

Europska komisija je u srijedu 15. srpnja u Bruxellesu službeno predstavila prijedlog za ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije te najavila mogućnost da sličnu preporuku izda za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju do sredine sljedeće godine.  

Prijedlog trebao bi omogućiti građanima triju država putovanje bez viza u zemlje schengenskog prostora s novim biometrijskim putovnicama. Europska komisija ostaje privržena i ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine i Albanije, ali te države još nisu ispunile potrebne uvjete da bi bile uključene u današnji prijedlog. 

'Naš je cilj i čvrsto uvjerenje da će prijedlog za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu uskoro uslijediti', rekao je povjerenik za proširenje Olli Rehn koji je zajedno s povjerenikom za pravosuđe i unutarnje poslove Jacqesom Barrotom predstavio prijedlog.  

'Naš je prijedlog doista dobra vijest za ljude na zapadnom Balkanu. Znam koliko im znači putovanje bez viza', rekao je povjerenik Barrot. 

Prema Europskoj komisiji, Albanija i Bosna i Hercegovina još nisu učinile dovoljno u području borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, u postupku izdavanja putovnica te nadzoru granica i migracija. Bez viza do daljnjeg neće moći putovati ni građani Kosova. 

Prijedlog Europske komisije upućuje se Europskom parlamentu i Vijeću EU-a koji donose konačnu odluku. U prijedlogu Europske komisije ne navodi se datum od kojeg bi datuma građani Srbije, Crne Gore i Makedonije mogli putovati bez viza. 

Komisija smatra da je Makedonija već ispunila tražene uvjete za ukidanje viza, a Srbija i Crna Gora preostale uvjete trebaju ispuniti do trenutka donošenja konačne odluke. 

U obrazloženju prijedloga citira se zaključak sa lipanjskog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u kojem se navodi da bi odluka mogla biti donesena do kraja ove godine ako te države do tada ispune preostale potrebne uvjete. 

Očekuje se da će radna tijela Vijeća Europske unije početi razmatrati prijedlog krajem rujna i da bi u najboljem slučaju o tome mogli odlučivati ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku 30. studenoga, a odluka bi mogla stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine. 

Građani Kosova, uključujući i kosovske Srbe, koji se odluče zatražiti srbijanske putovnice neće s njima moći putovati u schengenski prostor, ako nemaju prijavljeno prebivalište na teritoriju Srbije. 

Srbija, koja Kosovo smatra svojim teritorijem, izdaje putovnice svim građanima Kosova koji to zatraže. Te putovnice izdaje Koordinacijski centar u Beogradu, a prema prijedlogu Europske komisije, nositelji tih putovnica neće moći putovati bez viza.  

Kosovo, čiju neovisnost još nije priznalo pet zemalja članica EU-a, nije ni sudjelovalo u dijalogu o ukidanju viza. 

Odluka da se iz prijedloga o viznoj liberalizaciji isključi Bosna i Hercegovina naišla je kritike u EU-u i među zastupnicima Europskog parlamenta, jer se praktične posljedice te odluke snose samo Bošnjaci, budući da bosanskohercegovački Srbi mogu uzeti srbijanske putovnice, a bosanskohercegovački Hrvati s hrvatskim putovnicama mogu još od prije putovati bez viza. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission proposes visa free travel for citizens from the Western Balkans
  • EUobserver: Macedonia, Serbia and Montenegro offered EU visa-free travel