naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pokrenula reformu propisa o sigurnoj opskrbi plinom

Zemlje članice Europske unije morat će pojačati mehanizme zaštite od plinskih kriza, priopćila je u četvrtak Europska komisija prilikom predstavljanja novih propisa koji bi trebali spriječiti nove prekide u opskrbi.  

Taj je prijedlog politički odgovor Europe na prekid opskrbe zbog sukoba oko cijena između Rusije i tranzitne zemlje Ukrajine u siječnju. 

Rusija podmiruje oko četvrtine EU potreba za plinom, a oko 80 posto tih isporuka dolazi preko ukrajinske mreže plinovoda. Obnovljene poteškoće s plaćanjem posljednjih tjedana obnovile su bojazni od moguće nove krize. 

Po novim će propisima Komisija proglasiti izvanredno stanje u slučaju gubitka više od 10 posto uvoza plina ili izbijanja krize u opskrbi u nekoj od članica EU. U takvoj bi situaciji zemlje članice morale jedna drugoj pomoći i osigurati nesmetani protok plina preko granica.

Zemlje članice imaju rok do kraja rujna 2010. za sastavljanje planova o diversifikaciji mreža i reakcijama na izvanrednu situaciju. 

Do kraja ožujka 2014. moraju osigurati dovoljnu diversificiranost infrastrukture kako bi se uspješno nosile s mogućim gubitkom najvećeg izvora plina u razdoblju duljem od 60 dana. 

Prijedlog sada mora dobiti zeleno svjetlo Europskog parlamenta i zemalja članica, mnoge od kojih su nesklone prepustiti kontrolu nad opskrbom energentima unatoč opetovanim pozivima Komisije na udruživanje i koordinaciju. 

 

Više o tome:

Europska komisija: The Commission adopts new rules to prevent and deal with gas supply crises